Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 30 oktober 2016

    Smörbrist till jul

    Både Arla och Norrmejerier varnar för att smöret kommer ta slut - men Skånemejerier brer på.

     Mariann Holmberg kommunikationsansvarig på Norrmejerier meddelar att smörproduktionen stoppats
    Bild 1/3 Mariann Holmberg kommunikationsansvarig på Norrmejerier meddelar att smörproduktionen stoppats FOTO: Normejerier
     Daniel Emilson, presschef på Arla Foods varnar för smörbrist.
    Bild 2/3 Daniel Emilson, presschef på Arla Foods varnar för smörbrist. FOTO: Arla
     Anna Forslid, råvaruchef på Skånemejerier, säger att deras mejeri inte kommer att drabbas av smörbrist.
    Bild 3/3 Anna Forslid, råvaruchef på Skånemejerier, säger att deras mejeri inte kommer att drabbas av smörbrist. FOTO: Peter Lockman

    Det kan bli brist på svenskt smör under senhösten och vintern.

    Redan för två veckor sedan berättade ATL att Norrmejerier stänger produktionen av smör och att bristen kommer att vara under storhelgerna och en bit in på det nya året.

    – Det är alltid lika tråkigt när det uppstår men likväl naturligt då tillgången på mjölk och grädde varierar med årstiderna, säger Mariann Holmberg kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

    Det blir andra julen i rad som Norrmejerier drabbas av smörbrist. Förra året gick mejeriet också ut och beklagade smörbristen.

    Orsaken är den samma: bristande tillgång på mjölkråvara. Deras produkter innehåller 100 procent norrländsk mjölkråvara och just nu räcker den inte till för att klara kundernas efterfrågan.

    ”Läget är ansträngt”

    Nu går även Arla ut och varnar för smörbrist.

    – Det kommer sannolikt bli brist på smör under hösten och vintern även för Arlas del, säger Daniel Emilson, presschef på Arla Foods.

    – Läget är ansträngt och vi räknar med att samma situation uppstår som det gjort kontinuerligt de senaste åren det vill säga att det blir smörbrist.

    Så sent som i mars i år drabbades av Arla av smör brist då det ekologiska smöret tog slut.

    Daniel Emilson förklarar att smörbristen framför allt beror på tre faktorer:

    • En trend att konsumenterna äter mer mat som har en högre fetthalt över lag.
    • Att konsumenterna äter mer mat med högre fetthalt under hösten, vintern och de kommande helgerna.
    • Att det krävs mjölk av en viss fetthalt för att producera smör, och att korna mjölkar annorlunda under delar av året beroende bland annat på foder.

    Ingen brist i Skåne

    På Skånemejerier har de inte märkt av någon risk för smörbrist.

    – Som det nu ser ut kommer det inte att bli någon brist på fett och smöret kommer att räcka under hösten och vintern, säger Anna Forslid, råvaruchef på Skånemejerier.

    Vad tror du det kan bero på att ni inte drabbas av smörbrist likt era konkurrenter?

    – Det är jättesvårt att säga, så det vill jag inte spekulera kring. Men vi är i balans och kommer att kunna fortsätta att producera.

    Läs mer: Brist på smör i höst för Norrmejerier

    Läs mer: Ökad efterfrågan ger akut fettbrist

    Läs mer: Norrmejerier larmar om smörbrist

    Relaterade artiklar

    Till toppen