Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2018

  SMHI: "Vi går in i en ostadigare period"

  Risken för bränder i skog och mark är fortsatt stor i större delen av landet. Nu väntar dock något mer ostadigt väder - till glädje för skogsägare och lantbrukare.

   Översvämmad beteshage i Baggetorp, Sörmland. Under måndagskvällen väntas ett regn- och åskvädersområde dra i över delar av östra Svealand.
  Bild 1/2 Översvämmad beteshage i Baggetorp, Sörmland. Under måndagskvällen väntas ett regn- och åskvädersområde dra i över delar av östra Svealand.
  Bild 2/2

  Torkan ställer till det för många, och de nederbördsmängder som på vissa håll har fallit räcker än så länge inte till. Nu ser åtminstone det ihållande soliga och torra vädret ut att övergå i ett mer omväxlande sådant.

  – Från och med i dag går vi in i en något mer ostadigare period, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

  I Stockholmsområdet med omgivande delar av Södermanland och Uppland ser det ut att dra fram regn- och åskskurar redan under måndagskvällen.

  – Det kan ge ganska stora regnmängden på kort tid på sina håll, vilket i sig kan vara ett problem då den torra marken inte kan ta upp mycket vatten just nu, säger Charlotta Eriksson.

  Lokala, kortvariga regnväder på ingång

  Även andra delar av landet kan få något mer regn över sig den närmaste tiden – men någon längre sammanhållen regnperiod är inte i sikte.

  – I vår tiodygnsprognos ser vi också att vi har nya skurar som är på väg västerifrån. Det ser ut att bli några grader kallare i större delen av landet än vad det har varit den senaste tiden, med lokala regnväder på många ställen. De ser dock inte ut att bli så långvariga, så problemen med torka kan nog kvarstå på många ställen i landet, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

  LÄS MER: Allt fler nödrop i torkans spårLÄS MER: Risk för katastrofskörd i SverigeLÄS MER: Efter torkan – vädjar om dispens för skörd

  Läs mer om

  Till toppen