Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 februari

  SMHI varnar för extrema vattenflöden

  Senaste tidens regn i kombination med stark blåst har gjort läget akut i delar av landet. Nu går SMHI ut med en klass 3-varning för extremt höga vattennivåer.

   – Det är väldigt blött men det har hänt innan och är ingen katastrof, säger Piet de Kruijf till ATL.
  – Det är väldigt blött men det har hänt innan och är ingen katastrof, säger Piet de Kruijf till ATL. FOTO: Piet de Kruijf

  Att SMHI går ut med klass 3-varningar för höga vattenstånd är mycket ovanligt enligt Richard Alpfjord-Wilde, jourhavande hydrolog på SMHI. Det sker enligt honom i snitt vart femte år.

  Områdena som berörs av klass 3-varningen är nedre delen av Lagan och Nissan.

  – För Nissans del tror vi att det kommer att kulminera om några dagar. Men för Lagans del ser vi inget slut i nuläget. Det är mycket vatten som ska ta sig genom systemet så varningen kommer säkert att gälla hela nästa vecka också, säger Richard Alpfjord-Wilde till ATL.

  En klass 3-varning innebär enligt SMHI ”extremt väder” och kan orsaka ”stor fara för allmänheten”.

  Klass 2-nivå gäller i Säveån, Viskan, Ätran, mellersta Nissan, mellersta Lagan inklusive Skålån, Helge å, Mörrumsån och Ronnebyån.

  Men även för delar av Ätran kan problemen inom kort klassas upp till klass 3-nivå.

  De extremt höga vattennivåerna innebär stora problem för många jordbrukare.

  – Det har varit en förfärlig vinter med otroligt mycket regn. Jag har inte koll på mängderna men det är jättemycket. Det lär ta tid innan vi kan börja med vårbruket för man kommer inte ut på åkrarna, sa Harriet Persson på Kärra Bosgården till ATL i fredags.

  Piet de Kruijf har delar av sina vallar under flera decimeter vatten.

  – Hade det hänt i maj hade det varit värre. Men nu sjunker det och vallen är inte så känslig för sådant här tror jag, sa Piet de Kruijf som har sin gård Ebbarp utanför Svenljunga, till ATL i fredags.

  Relaterade artiklar

  Till toppen