Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni

  SMHI lanserar väderapp för lantbruket

  Väderlekstjänsten SMHI bygger upp ett nytt affärsområde för skog- och lantbruk. Hittills har bland annat digitala tjänster för markbärighet tagits fram och inom kort lanseras en väderapp för lantbruket.

  Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
  Bild 2/2 FOTO: Mostphotos

  SMHI är på väg in på skog- och lantbruksmarknaden. Bland annat har myndigheten tagit fram digitala markfuktighetskartor för att minska markskadorna i skogen.

  Kartan ska vara ett beslutsunderlag för maskinföraren och kombinerar statisk information om markens sannolika fuktighet med en två-dagars prognos som visar om det beräknas bli torrare eller blötare på den aktuella platsen. Tjänsten visar utöver markfuktighet även brandrisk.

  Kartorna finns inledningsvis i Komatsu Forests skogsmaskiner men ska på sikt även gå att ladda ner på en vanlig handdator.

  Myndigheten står också i begrepp att lansera en väderapp för lantbruket. I appen InFarmer finns väderprognos, radarbilder med blixt och kort nederbördsprognos samt en tjänst som hjälper lantbrukaren att kunna pricka in den optimala tidpunkten för åtgärder som till exempel sådd, växtskyddsbehandling eller skörd.

  Väderinformationen i appen baseras på SMHI:s sannolikhetsprognoser som visar hur säker eller osäker prognosen är.

  En första version av InFarmer visas på Borgeby Fältdagar. Längre fram kommer en utbyggd betalversion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen