Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari

  SMHI: De höga flödena kommer att fortsätta

  Efter stormarna Ciara och Dennis, som svepte med sig regn in över sydvästra Sve­rige, har SMHI varnat för ­höga flöden från Skåne och upp längs västkusten till Värmland.

   Montage. Översvämningar i Säveån i Partille. SMHI har utfärdat flera varningar i södra Sverige för regn och höga flöden.
  Montage. Översvämningar i Säveån i Partille. SMHI har utfärdat flera varningar i södra Sverige för regn och höga flöden. FOTO: Adam Ihse/TT och ATL

  Det har fortsatt att regna på sina håll under den gångna veckan och en ny omgång väntas redan under lördagen. SMHI har utfärdat varningar över stora delar av Götaland.

  – Mängderna varierar förstås lokalt och det kan komma ytterligare regn. Men under lördagen väntas omkring 10 till 15 millimeter regn. Det kan dra över på östra sidan också men främst västra delarna av Götaland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

  Fortsatt höga vattennivåer

  Med nederbörden kommer också risk för fortsatt höga vattennivåer och flöden, enligt Julia Zabori, hydrolog på SMHI.

  – Generellt sett kan man säga att de höga flödena kommer att fortsätta. Ett nytt nederbördsområde drar in under veckan, vilket kan påverka lokalt och få vattnet att stiga. De vattendrag som vi har varningar på kan komma att stiga lite, men inte så som det varit tidigare, säger hon.

  Hur lång tid kan det ta för vattnet att sjunka undan?

  – Beroende på vad det är för vattendrag kan det ta lång tid, eftersom vi också ser att det finns flöden som fortfarande stiger långsamt men stadigt uppåt, säger Julia Zabori.

  Kan det komma fler varningar på vattendrag runt om i landet?

  – Det är svårt att säga. Vi kollar varje dag och gör nya bedömningar varje morgon. Ändras nederbördsprognosen kan också varningarna ändras. I alla fall denna vecka och nästa ser vi fortsatt höga flöden och då kan det bli en varningsnivå.

  Risk för frost

  En stor fara för grödorna är om det fryser på samtidigt som markerna är översvämmade. Enligt Sofia Söderberg finns det risk för att temperaturerna når under nollstrecket under den kommande tiden och norra Dalarna och Värmland kan få minusgrader över helgen.

  – Det kan komma ytterligare nederbörd och temperaturen kan få nollgenomgångar, kanske också i Götaland, i början av nästa vecka, säger hon.

  ATL TV: Översvämmade åkrar – men lantbrukare hoppfulla

  Relaterade artiklar

  Till toppen