Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari

  Smart fodersystem sparar tid och pengar

  Bettna.

  Lantbrukarparet Elin Beckman och Ulf Thunell tror på enkla och tidsbesparande lösningar. Tack vare ett smart system med ligghall i anslutning till tvåsidiga foderbord med tillhörande skrapgångar behöver de bara utfodra sina djur två gånger i veckan.

   Med hjälp av ett praktiskt bygge behöver Elin Beckman och Ulf Thunell på Berga Husby–Oppunda gård bara utfodra sina kor två gånger i veckan.
  Med hjälp av ett praktiskt bygge behöver Elin Beckman och Ulf Thunell på Berga Husby–Oppunda gård bara utfodra sina kor två gånger i veckan. FOTO: Lotta Silfverbrand

  Med hjälp av en traktor försedd med dubbla balspjut skjuter Ulf Thunell in tio storbalar ensilage på foderbordet. Fem från den ena gaveln och fem från den andra. Elin Beckman avlägsnar balnäten och kontrollerar att gräset är friskt.

  När alla balar är på plats öppnar hon grindarna till ligghallen där korna tålmodigt väntar. I maklig takt fördelar de sig runt foderbordet där det finns plats för alla hungriga munnar.

  Elin Beckman och Ulf Thunell driver nötköttsproduktion på Elin Beckmans föräldragård, Berga Gård i Husby-Oppunda, sedan 2013. De har ett hundratal dikor uppdelade i två lika stora grupper.

  FOTO: Lotta Silfverbrand

  De två ladugårdarna, som tidigare inhyst mjölkkor, byggdes om till ligghallar av Elin Beckmans föräldrar kring millennieskiftet. De tog bort foderborden, göt igen dyngrännorna och gjorde jämna golv. För att få tillräckligt utrymme på höjden för djupströbädd och traktor lyfte de också taken.

  I direkt anslutning till respektive ligghall har de gjutit en platta i samma höjd som den ursprungliga ladugården. I centrum av respektive platta har de gjutit ett dubbelsidigt foderbord, vilket också innebär dubbla skrapgångar. De har öppnat upp två hål i väggen på varje ligghall så att djuren ska kunna gå ut och in mellan ligghall och foderbord som de vill.

   .
  . FOTO: Lotta Silfverbrand
  FOTO: Lotta Silfverbrand

  Små förbättringar efterhand

  Efter att Elin Beckman och Ulf Thunell tog över har de dock förbättrat konstruktionen något. På var kortsida om skrapgångarna har de monterat öppningsbara grindar så att de ska kunna stänga om djuren vid foderbordet när de släppts ut för att äta.

  – Vi gjorde det av säkerhetsskäl, så att vi kan strö ligghallarna ifred från djuren, och det fungerar väldigt bra. Vi är noga med säkerheten. Vi har inga anställda, så det finns helt enkelt inte utrymme för skador, säger Elin Beckman.

  Att korna tillbringar en hel del tid vid foderbordet innebär att paret sparar in på strömedel.

  – Väldigt mycket dynga hamnar på skrapgångarna, och den tar man bort både fort och lätt med traktorn. Det gör att vi ungefär halverar strömängden i ligghallen, säger Ulf Thunell och tillägger att djupströbädden hinner bli cirka en och en halv meter hög innan den gödslas ut en gång om året, vid betessläpp.

  Det tar dem omkring fyra timmar att fodra och ströa åt samtliga djur, 60-talet får inräknade. Det är lika med två förmiddagar i veckan. För övrigt behöver djuren bara daglig tillsyn.

  – Det passar oss väldigt bra eftersom det ger oss kontroll över vår tid. Vi vet när vi kan jobba med andra sysslor, boka möten och så vidare. Det innebär också att vi oftast kan vara lediga och umgås med barnen på helgerna när de är hemma från skolan, säger Ulf Thunell.

  En annan fördel med systemet är att de inte är särskilt beroende av tekniska lösningar för att få djurproduktionen att fungera.

  – Det enda vi egentligen behöver är traktorn, balspjutet och en skopa att skrapa med. Det känns skönt att inte vara beroende av en massa teknik, säger Ulf Thunell.

  De funderar dock på att investera i en balupprullare för att underlätta halmningen av djupströbädden.

  – Vi får se. Det finns både för- och nackdelar med en sådan. Troligen kommer det att gå fortare att ströa med en balupprullare, och det kommer att gå åt mindre mängd halm eftersom fördelningen blir jämnare. Nackdelen är att det är en stor investering, säger han.

  FOTO: Lotta Silfverbrand

  Berga Husby-Oppunda

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Elin Beckman och Ulf Thunell.

  Verksamhet: Lantbruk med dikor, får samt lite spannmål.

  Areal: Totalt 250 hektar, varav 180 åker och 70 bete (150 hektar är arrende).

  Antal djur: 100 dikor (hereford/charolais/simmental), 5 tjurar och 60 tackor.

  Antal anställda: 2 (ägarna själva).

  Omsättning: 3 647 000 kr (2018).

  Resultat: 230 000 kr (2018).

  Relaterade artiklar

  Till toppen