Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2019

  Smart arbetsbelysning som anpassar sig själv

  Hannover.

  I november släpps en helt ny typ av arbetsbelysning från svenska Tyri. Via fordonsdator, sensorer, appar och fjärrkontroll kan ljuset justeras efter olika behov och arbetsuppgifter.

   Mode. Rinnande blinkrar vill även traktorägarna ha numera.
  Mode. Rinnande blinkrar vill även traktorägarna ha numera. FOTO: Hans Dahlgren

  Med ett tryck i mobilen går det på ett ögonblick att justera färgtemperaturen på LED-ljuset från kallt vitt till varmare halogenliknande färg. Lika snabbt går det att dimra belysningen om du inte vill ha full effekt.

  – I sin enkelhet kan man gå från väldigt kallt ljus till väldigt varmt ljus relativt steglöst, säger PeO Alexandersson, marknadschef på Tyri i Göteborg, och visar på en ipad.

   Multifunktion. Enheten Alaska från Strands är en snöplogslampa med uppvärmt glas.
  Multifunktion. Enheten Alaska från Strands är en snöplogslampa med uppvärmt glas. FOTO: Hans Dahlgren

  Han berättar att ett varmare ljus ger en bättre sikt om det snöar eller dammar på arbetsplatsen. Vissa som är vana med halogenbelysning föredrar också det lite varmare ljuset och kan då välja det.

   Bländfritt. Nordig Lights har släppt en LED-lampa med reflektorer som gör att den inte bländas.
  Bländfritt. Nordig Lights har släppt en LED-lampa med reflektorer som gör att den inte bländas. FOTO: Hans Dahlgren

  Säljs till maskintillverkare

  Tyris försäljning är till omkring 80 procent direkt till maskintillverkare, och lamporna är förberedda för att kunna kopplas in och styras direkt från de olika maskinernas och fordonens inbyggda datorer och displayer via canbus. Det går också att koppla in sensorer som exempelvis känner av om det snöar och då automatiskt justera ljuset efter det. På en grävmaskin kan man ha en sensor som känner av om skopan går upp och automatiskt dimra ljuset, och i stället tända lampor lägre ner, för att inte föraren ska bländas av blänket i skopan.

  Det går också att gruppera lampor fritt och ha olika grundinställningar för olika förare. Behöver man jobba utanför maskinen går det att styra lamporna med en fjärrkontroll eller från mobilen.

   Uppkopplat. Tyri släpper i dagarna arbetsbelysning som är uppkopplat i nätverk och kan programmera och styras från en mängd olika enheter. ”Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad som kan göras”, säger PeO Axelsson, marknadschef på Tyri.
  Uppkopplat. Tyri släpper i dagarna arbetsbelysning som är uppkopplat i nätverk och kan programmera och styras från en mängd olika enheter. ”Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad som kan göras”, säger PeO Axelsson, marknadschef på Tyri. FOTO: Hans Dahlgren

  Sändare på lamporna

  Kommunikationen mellan lamporna sker trådlöst.

  – Det är bara elkablar till varje lampa. Ingenting mer. Varje lampa har sändare och mottagare och är uppkopplade i ett nätverk. Det ger också fördelen att om någon stjäl en lampa så funkar den inte.

  Det senaste halvåret har man åkt runt till olika större maskintillverkare runt om i världen och presenterat systemet.

  – Intresset är enormt stort. Vi får träffa alla, och på en helt ny nivå. Alltså inte ljustekniker utan de som sitter på ledningsnivå.

  Under mässan Agritechnica i Hannover nyligen fanns fler nordiska belysningstillverkare på plats. Finska Nordic Lights släpper en led-enhet som är bländningsfri.

  – Led:en lyser oftast rakt ut. Det gör att du bländas. Nu styr vi ljuset till det område där man faktiskt behöver ljuset. Med dubbla reflektorer läggs ljuset ner mot marken, så är man utanför maskinen bländas man inte alls, säger produktchefen Evald Lassus.

   Fjärrstyrt. Via app, fordonsdator eller fjärrkontroll kan Tyris nya lampor justeras på olika sätt.
  Fjärrstyrt. Via app, fordonsdator eller fjärrkontroll kan Tyris nya lampor justeras på olika sätt. FOTO: Hans Dahlgren
   Uppkopplat. Tyri släpper i dagarna arbetsbelysning som är uppkopplat i nätverk och kan programmera och styras från en mängd olika enheter. ”Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad som kan göras”, säger PeO Axelsson, marknadschef på Tyri.
  Uppkopplat. Tyri släpper i dagarna arbetsbelysning som är uppkopplat i nätverk och kan programmera och styras från en mängd olika enheter. ”Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad som kan göras”, säger PeO Axelsson, marknadschef på Tyri. FOTO: Hans Dahlgren

  ”Styling minst lika viktigt”

  En fördel med led-belysning är att det lätt går att ha flera funktioner i samma enhet. Strands Fordonskomponenter visade upp sin nya snöplogslampa Alaska som i en och samma enhet har positionsljus, halvljus, helljus och orange blinkljus.

  – Men det som är mest unikt med den är att den har ett uppvärmt glas som automatiskt går på när lampan kommer under fem grader. Då smälter snö och is bort, säger Dan Samuelsson på Strands.

  När det gäller trender inom belysning så märker man också att utseendet är viktigt.

  – Ja, styling är minst lika viktigt som säkerheten med belysningen. Varje år kommer det någon ny trend som är viktig och säljer bra just det året.

   Trendigt. Dan Samuelsson på Strands Fordonskomponenter ser ett tydligt intresse från kunderna att designa med LED-lampor.
  Trendigt. Dan Samuelsson på Strands Fordonskomponenter ser ett tydligt intresse från kunderna att designa med LED-lampor. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen