Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2018

  Smak kan inte skyddas

  Ingen har upphovsrätt på hur mat smakar, konstaterar EU-domstolen.

  En osttillverkare kan inte stoppa en konkurrent från att göra ost med liknande smak. Smak är för subjektivt och beroende av faktorer som varierar från munsbit till munsbit, enligt en färsk dom EU-domstolen.

  Det är en domstol i Nederländerna som vänt sig till EU-domstolen efter att ha fått ett ärende där producenten av Heksenkaas, en bredbar ost med örtkryddning, kräver att ett annat företag slutar producera osten Witte Wievenkaas. Smaken är allt för lik deras produkt, och det bryter mot upphovsrätten, hävdar företaget bakom Heksenkaas.

  Men Heksenkaas får alltså finna sig i att ha konkurrenter, för upphovsrätten kräver att det skyddade kan identifieras som en unik skapelse med ”precision och objektivitet”. Och det går, än så länge, inte att göra med smaken på mat, enligt EU-domstolen. Hur något smakar är subjektivt och kan variera beroende på saker som den ätandes ålder och matvanor, liksom miljön och omständigheterna för ätandet. Det finns i dag ingen teknik som kan skilja liknande smaker från varandra, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen