Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juni 1999

  Små angrepp av bladmögel

  Tisdagens bladmögelsafari i nordvästra Skånes potatisfält lämnade lugnande besked.
  – Vi tittade i tre fält där det har rapporterats bladmögel, men fann inga oroväckande stora angrepp, säger SPOR-konsulent Sune Sylegård.
  Tillsammans med forskarna Björn Andersson och Magnus Sandström från Sveriges Lantbruksuniversitet undersökte han även andra färskpotatisfält där det för exakt ett år sedan uppträdde kraftiga angrepp av bladmögel. Slutsatsen blev att läget är stabilt.
  Förklaringen kan ligga i en relativt torr väderlek under våren, samt att odlarna tog av väven tidigare och har varit mer återhållsamma med bevattningen. Det som skulle kunna locka fram större angrepp är de stora regnmängder som utlovas inom kort, kombinerat med en högre temperatur.
  – Vi får hoppas det har varit tillfälligheter som har orsakat de speciella problem som uppstått under senare år.

  Allt kraftigare angrepp
  Innan 1994 behövde odlarna aldrig bekämpa mot bladmögel i färskpotatis före midsommar, därefter har angreppen för varje år kommit allt tidigare och blivit allt kraftigare.
  I dag rekommenderar Sune Sylegård odlarna en förebyggande behandling med preparatet Shirlan. Under en kort period har Kemikalieinspektionen tidigare gett dispens för svavelsyra till blastdödning, men har i år gett avslag. Beslutet är överklagat, men utsikterna för ett positivt besked är små.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen