Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april 2018

  "Slutkunden var en kvarn i Tyskland"

  Göran Torstadius har två lyckade spannmålsaffärer bakom sig med uppstickaren Scangrain. Vid den senaste försäljningen låg betalningen 50 öre över de stora aktörerna.

   Göran Torstadius fick 50 öre mer per kilo av Scangrain för sitt ekologiska vete.
  Göran Torstadius fick 50 öre mer per kilo av Scangrain för sitt ekologiska vete.

  Göran Torstadius, ekologisk spannmålsodlare på 300 hektar utanför Kumla, är en av Scangrains 70 leverantörer i Sverige. I fjol sålde han 180 ton vete direkt från eget lager till slutkunden i Tyskland.

  – Jag ringde runt och stämde av priserna hos olika handlare. Jämfört med de stora betalade Scangrain 50 öre mer per kilot för ekologiskt vete. Betalningen var också bättre än vad de små handlarna skulle ge, säger han.

  Vetepartiet som såldes höll ett bra falltal men var däremot lite svagare på proteinsidan.

  Rätt kvalitet ändå

  Göran Torstadius tror ändå att det var just den kvalitet mottagaren ville ha.

  – Jag kollade upp slutkunden som var en kvarn i Tyskland nära gränsen mot Holland. Trots den höga kostnaden för frakt betalade de bäst för mitt vete, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Hög kvalitet på svenskt spannmål lockar

  För två år sedan sålde Göran Torstadius ett parti ekologisk råg till Scangrain. Det handlade om 100 ton och priset låg ”30-40 öre över de stora aktörerna”.

  – Det var lite oklart vem slutkunden var men jag tror att partiet stannade i Sverige, säger han.

  I vinter har det inte blivit några affärer med Scangrain men i veckan var bolaget och tog prover i grynhavre, vete och åkerböna på Göran Torstadius gård.

  – Jag vet inte vilken kvalitet de letar efter men jag tror de är intresserade av lite av varje beroende på vad kunderna vill ha. Jag kan ju inte säga att de alltid betalar bättre men de gånger vi gjort affärer har det varit så, säger Göran Torstadius.

  LÄS OCKSÅ: Ljus i tunneln även för odlare som inte ställer omLÄS OCKSÅ: Börsaffärer ger bättre prisLÄS OCKSÅ: Fler havrelass överskrider DON-värde

  Relaterade artiklar

  Till toppen