Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 februari

  Sluten påfyllning ska ge säkrare växtskyddshantering

  Hanteringen av växtskyddsmedel är på väg att bli ännu säkrare. Flera aktörer arbetar just nu lösningar som gör det möjligt att aldrig komma i kontakt med de hälsofarliga ämnena.

  Med påfyllningssystem som Easyconnect och Easyflow, som utvecklas av olika aktörer i branschen, är grundtanken att användaren aldrig ska behöva komma i kontakt med några växtskyddsmedel. I stället sker både påfyllning och rengöringen av dunkarna i ett helt slutet system.

  Marknaden för säkra påfyllningssystem kan i dag liknas vid kampen mellan VHS och Betamax, säger Niels Bjerre, som har hand om affärs- och myndighetsrelationer på Bayer. Men medan VHS blev det dominerande videobandspelarformatet på sin tid vet vi ännu inte vilken som kommer bli den dominerande tekniken på sprutsidan.

  På den ena sidan står Easyconnect, som i dag backas upp av en rad tillverkare som BASF, Adama, Corteva, Nufarm och Syngenta. I den andra ringhörnan står Easyflow som utvecklas av Agrotop och som backas upp av Bayer.

  Båda tekniker är i stort sett likvärdiga och bygger på att man använder en speciell dockningsstation och speciella korkar på dunkarna för att öka säkerheten och motverka spill. För den som är intresserad ska båda lösningarna finnas att tillgå redan nu, men i Easyconnects fall är den breda lanseringen troligtvis att vänta inom några år.

  Enkel dosering

  Efter utförd dosering använder båda lösningarna inkopplat vatten för att rengöra dunken och korken. Något krav på att använda hela dunkens innehåll finns alltså inte.

  Därefter kan korken, om man så vill, även flyttas över till en ny dunk. Grundtanken med Easyconnects system är dock att dunkarna ska komma försedda med den speciella korklösningen direkt från fabrik, och att de därefter ska gå på retur till tillverkaren när den är rengjord och tom.

  Att det tar tid att rulla ut lösnigen hänger delvis samman med att det tar tid med certifieringen och att ställa om produktionslinorna för de olika preparaten.

  – Om vi ser till BASF:s produkter så finns det bara en i dagsläget som har det här locket, och det är en dansk produkt. Men när vi lanserar detta så räknar vi med att alla flytande produkter kommer att ha det här locket, säger Robert Racz, som är affärsansvarig för Norden på BASF.

   Rent praktiskt ställer man upp sina dunkar vid växtskyddssprutan, och sedan ställer man dem upp och ner i dockningsstationen. När man sedan vrider på spakarna skapas en öppning genom två-korkslösningen. När dunken är tom rengörs den, liksom in- och utsidan av korken, med hjälp av vatten.
  Rent praktiskt ställer man upp sina dunkar vid växtskyddssprutan, och sedan ställer man dem upp och ner i dockningsstationen. När man sedan vrider på spakarna skapas en öppning genom två-korkslösningen. När dunken är tom rengörs den, liksom in- och utsidan av korken, med hjälp av vatten. FOTO: BASF SE / Marcus Schwetasch

  Två lock i samma kork

  Den speciella korken är i sin tur en spännande produkt. Robert Racz beskriver den som en två-i-ett lösning som både har ett inre och ett yttre lock för att maximera säkerheten.

  – Detta gör att användaren aldrig behöver komma i kontakt med växtskyddsmedlen. Men det gör även att det går snabbare att fylla på. Vi ser väldigt många fördelar med det här systemet, och räknar med att det kommer komma ut på marknaden under 2021, säger Robert Racz.

   Finns bara intresset ska det vara möjligt att beställa hem korken för tester redan nu, enligt Robert Racz på BASF. I Danmark har flera gårdar redan börjat använda tekniken på det här sättet.
  Finns bara intresset ska det vara möjligt att beställa hem korken för tester redan nu, enligt Robert Racz på BASF. I Danmark har flera gårdar redan börjat använda tekniken på det här sättet. FOTO: BASF

  Först ut blir en rad pilotländer, varav Danmark redan är utpekat. Sverige kommer troligtvis in ett år senare.

  – Det är dock viktigt att påpeka att detta inte ska ses som någon ursäkt för att inte använda den rekommenderade skyddsutrustningen, säger Robert Racz.

  Installationen på befintliga sprutor väntas kosta runt 8 000, 9 000 kronor.

  Om även Bayer kommer att gå in i Easyconnect är inte känt. Fördelen med Easyflow, som Bayer ser det, är i första hand att det inte ligger något större fokus på att producenterna ska ställa om sina produktionslinor.

  – Vi ser att fler har samma mål, att leverera ett system som kräver mindre exponering och spill och det tror jag att bägge systemen kan. Vid en viss tidpunkt kommer marknaden bestämma vilken av dessa två som blir standard. På Bayer har vi ingen tro på att någon kommer vilja ha båda systemen, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen