Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 July

  Björn satsar på mjölkfår och glasstillverkning

  Danshyttan.

  Björn Johansson sa upp sig från sitt arbete på Lantmännen för att satsa heltid på föräldragården. Grunden i verksamheten är glasstillverkning av mjölk från ostfriesiska mjölkfår.

   Björn Johansson gör glass av mjölk från ostfriesiska mjölkfår.
  Björn Johansson gör glass av mjölk från ostfriesiska mjölkfår.

  Klockan är tjugo över åtta på morgonen och Björn Johansson är mitt uppe i mjölkningen. Sex tackor står uppradade på mjölkpallen. Björn mjölkar dem en och en.

  – Det är vad jag klarar av just nu. Vi håller på att lära oss hur det här går till, både jag och fåren. De är bra att ha att göra med och så fort jag trimmat in mig på utrustningen ska jag klara att mjölka två åt gången säger Björn Johansson som satsar på att få ner tiden för mjölkningen från två timmar till en.

  När han är klar innehåller behållaren drygt 11 liter mjölk.

  – Det varierar lite. I går blev det 13 liter. Och när lammen är avvanda kan jag räkna med mer, omkring en liter per tacka, vilket ger ungefär lika många liter glass. Planen är att tillverka 60 liter glass var tredje dag, säger Björn Johansson.

  Vi befinner oss på Masmästargården i Danshyttan, strax utanför Lindesberg, där Björn är uppväxt. Vintern 2016 sa han upp sig från sitt arbete som agronom på Lantmännen för att ta över driften av föräldragården.

  – Jag kände att ville göra något eget. Dessutom har jag längtat hem en tid, och har alltid drömt om bondelivet, säger Björn Johansson.

   Under våren har Björn Johansson inrättat ett produktionskök i en barack intill fårstallet. Framöver vill han också bygga ett gårdsbutik eller ett glasscafé.
  Under våren har Björn Johansson inrättat ett produktionskök i en barack intill fårstallet. Framöver vill han också bygga ett gårdsbutik eller ett glasscafé.

  Funderade på ost

  Inledningsvis funderade Björn på att skaffa mjölkfår för osttillverkning, men han ändrade sig.

  – Det var en kille som föreslog glass, och jag nappade direkt. Varför försöka börja konkurrera i ostbranschen när jag kan satsa på något jag är ensam om. Jag har letat länge och noga, men inte hittat någon annan i Sverige som sysslar med fårglass. De få gårdar som har mjölkfår är inriktade på ost, och det rör sig fem till tio stycken, max, säger Björn Johansson.

  Lite synd kan man tycka, särskilt med tanke på att fårmjölk faktiskt är väl lämpad att göra glass av. Enligt Björn beror det främst på fettsammansättningen.

  – Fettmolekylerna i fårmjölk är mindre än de i komjölk, vilket ger en större bindningsyta. Dessutom är proteinhalten högre. Sammantaget ger det en lenare och krämigare glass med en låg fetthalt, cirka 5 procent. Glass från komjölk har en fetthalt på omkring 12 procent, säger Björn Johansson.

   Björn släpper ut fåren efter dagens mjölkning. För närvarande håller han dem inomhus nattetid. Anledningen till det är att han inte fått upp sitt rovdjursstängsel ännu, och det är gott om varg i trakten. Men stängsel är beställt och på gång.
  Björn släpper ut fåren efter dagens mjölkning. För närvarande håller han dem inomhus nattetid. Anledningen till det är att han inte fått upp sitt rovdjursstängsel ännu, och det är gott om varg i trakten. Men stängsel är beställt och på gång.

  Inga förkunskaper

  Intill fårstallet har han inrättat ett produktionskök i en barack. Utrustningen som utgörs av en pastör och en roterande infrysare har han köpt begagnat från Tyskland.

  – Det är den största investeringen jag gjort ännu så länge. Jag tar en sak i taget. Den och fåren är ju det viktigaste just nu. Framöver kommer jag att behöva investera i en annan mjölkningsanläggning. Mitt mål är ett hundratal tackor. Det är vad den mark jag har tillgång till kan bära, säger Björn Johansson.

   Ännu så länge finns Björns glass i smakerna original, vanilj, hallon, blåbär, citron och lakrits. Men fler ska det bli. – Originalglassen består av fårmjölk, socker och lite salt - renare än så blir det inte, säger han.
  Ännu så länge finns Björns glass i smakerna original, vanilj, hallon, blåbär, citron och lakrits. Men fler ska det bli. – Originalglassen består av fårmjölk, socker och lite salt - renare än så blir det inte, säger han.

  Några kunskaper om glasstillverkning hade han inte när det begav sig. Därför inledde han med att surfa på nätet och läsa på. Praktiska kunskaper har han införskaffat från nya kollegor han lärt känna via Facebook.

  – Hösten 2016 köpte jag 30 liter fårmjölk från Bredsjö fårmjölk som jag tog med till Noraglass för att experimentera med. Och på våren 2017 hade jag lite egen fårmjölk som jag tog med till en kille på Hollanders glass i Alingsås. Vi labbade i ett par dagar och fick fram riktigt bra glass, säger Björn Johansson.

  Hyllar sociala medier

  Att komma över den första uppsättningen ostfriesiska mjölkfår har inte varit helt lätt. Rasen som ursprungligen kommer från Frisiska öarna i Nordsjön är liten och svår att få tag på i Sverige. Efter en hel del surfande på Internet hittade han dock sina lamm på Blocket, via Facebook och Instagram. Tolv av dem hämtade han i Västernorrland.

  – Det blev ett riktigt äventyr. De var bara en vecka gamla så jag fick stanna på vägen hem, värma mjölk på spritköket och nappa dem. Sociala medier är grymt. Det är så jag marknadsför mig. Någon hemsida har jag inte. Däremot har jag företagskonton både på Instagram och Facebook, säger Björn Johansson.

  Sköter mycket själv

  Utöver de 20 tackorna har han i dag 40 lamm och en fin bagge, som får rycka in när semineringarna inte tar sig.

  Han har nyligen gått en kurs i inseminering, så den biten sköter han själv.

  – Tyvärr verkar det vara lika svårt att få tag på doser som att få tag på får. Senast beställde jag från England, men det dök aldrig upp. Framöver kommer jag att vända mig till länder där rasen är större, som Frankrike, Tyskland och Holland. Jag vet att Fåravelsförbundet också försöker få tag på doser, och det är jättebra, säger Björn Johansson.

  Ja, det är mycket att tänka på, och just nu funderar han extra mycket över alternativ för kalla glasstransporter.

  – Ännu så länge har jag tre intresserade återförsäljare, varav två i närområdet. Men jag måste ju kunna transportera längre sträckor också. Får se vad jag hittar på. Jag har några idéer, säger Björn Johansson.

  Startade 6 juni

  Premiären för glassförsäljning i lösvikt genomfördes på Nationaldagen, på Uskavigården, en konferensanläggning i närheten.

  – Jag sålde slut på allt jag hade med mig, 25 liter, och fick höra att glassen var ”jäkligt god”. Så jag känner mig väldigt nöjd, säger Björn Johansson.

  Vad har du för mål?

  – Att skapa lönsamhet så att jag kan anställa, så att jag inte behöver sköta allt själv. Får jag snurr på det här kan jag få betydligt större omsättning per hektar än om jag hade får för enbart köttproduktion. Med en liten gård är det en förutsättning för att kunna både ta ut en vettig lön och anställa fler, vilket i sin tur är en förutsättning för att kunna vara ledig. För även om jag lever min bondedröm, så finns det ju fler saker i livet att göra, säger BJörn Johansson.

   Björn inledde sin karriär som glassförsäljare på Nationaldagen, på Uskavigården, en konferensanläggning i närheten. Och glassen gick åt som smör i solsken.
  Björn inledde sin karriär som glassförsäljare på Nationaldagen, på Uskavigården, en konferensanläggning i närheten. Och glassen gick åt som smör i solsken.

  Ostfriesiskt mjölkfår

  Det Ostfriesiska mjölkfåret härstammar från de friesiska öarna i Nordsjön, utanför Nederländerna, Tyskland och Danmark. Rasen anses, vid sidan av den israeliska rasen Awassi, vara det mest högavkastande mölkfåret i världen. Enligt tysk litteratur är rasen känd sedan 1600-talet, bland annat på grund av sin höga fruktsamhet. Det ostfrisiska mjölkfåret har ett långsmalt vitt huvud utan vare sig horn eller ull. Öronen är stora, tunna och något hängande. Utmärkande för rasen är också den långa, ullfria svansen. Fåren är oftast vita, men svart-bruna varianter förekommer.

  Björn Johansson

  Företag: Masmästargården AB

  Varumärke: En får tacka – Fårglass från Bergslagen

  Verksamhet: Fåravel, glasstillverkning, köttlådor

  Antal djur: 20 tackor, 40 lamm och en bagge.

  Var: Masmästargården i Danshyttan, Lindesberg

  Investeringar: Får för cirka 40 000 och en begagnad glassmaskin för 300 000.

  Gör för övrigt: Frilansar som Kravrevisor åt Kiwa samt som EU-stödskonsult åt Hushållningssällskapet.

  Övriga djur på gården: Några köttkor (fjällkor)

  Odling: Drygt 30 hektar åker. Odlar vall samt lite spannmål, mest för att det är kul.

  Aktuellt: Örebro läns fåravelsförening utnämnde Björn Johansson till Årets fårföretagare i Örebro län 2018.

  Läs mer om

  Till toppen