Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 december 2018

  "Sluta jaga lägsta pris"

  Alla har ett ansvar för att välja hållbart producerad mat, men vi måste också vara beredda att betala för den. Det skriver företrädare för Jordbruksverket i en debattartikel.

   Sluta jaga lägsta pris och välj svenskproducerad mat, skriver företrädare för Jordbruksverket i en debattartikel.
  Sluta jaga lägsta pris och välj svenskproducerad mat, skriver företrädare för Jordbruksverket i en debattartikel. FOTO: Frida Jonson

  Vi kan inte räkna med att någon vill producera framtidens hållbara mat åt oss andra utan att få skäligt betalt för sitt arbete”. Det skriver Jonas Fjertorp, Håkan Henrikson och Harald Svensson, samtliga från Jordbruksverket i en debattartikel i DN.

  Mer klimatsmart

  Svenska livsmedel är mer klimatsmart och hållbart producerade än mycket av de importerade. Därför behöver konsumtionen av svenskproducerade livsmedel öka, resonerar artikelförfattarna.

  Som exempel på svenska fördelar radar de upp lägre antibiotikaanvändning, bra djurskydd, högt smittskydd, hög produktion samt beteskravet. Men den hållbara produktionen kostar mer, samtidigt som lönsamheten i det svenska jordbruket är låg.

  Ta ansvar

  För att produktionen av hållbar mat ska kunna öka måste det därför finnas en stabil efterfrågan och betalningsvilja, och det är inget som kan regleras fram. Därför måste såväl konsumenter som livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln, offentliga sektorn och restauranger ta ökat ansvar för sina konsumtionsval, anser artikelförfattarna.

  ”Ta för vana att välja svensk mat och jaga inte efter lägsta pris. Det är en enkel tumregel för att vi gemensamt ska kunna nå drömmen om en hållbar framtid”, avslutar de artikeln.

  Relaterade artiklar

  Till toppen