Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november

  Slut på växtskyddsmedel mot renkavle

  Ogräsmedlet Kerb är slut i hela Europa. Det påverkar framför allt odlare med renkavlebekymmer.

   Det är vanligt att Kerb avslutar ogrässtrategin i raps på senhösten som sista led efter att spillsäd och örtogräs bekämpats med andra preparat.
  Det är vanligt att Kerb avslutar ogrässtrategin i raps på senhösten som sista led efter att spillsäd och örtogräs bekämpats med andra preparat. FOTO: Torbjörn Esping

  En större efterfrågan än väntat på preparatet Kerb, som främst används mot gräsogräs i raps, har lett till att medlet har tagit slut i hela Europa inklusive Sverige. Enstaka dunkar kan finnas kvar hos vissa handlare men det mesta är slut.

  Det är vanligt att Kerb avslutar ogrässtrategin i raps på senhösten som sista led efter att spillsäd och örtogräs bekämpats med andra preparat, särskilt av odlare som har problem med gräsogräs som renkavle. Det ska användas när marktemperaturerna har gått ned till 8-10 grader eller lägre för att få önskvärd effekt. 

  – Produkten är värdefull för att den har ett annat verkningssätt än övriga gräsherbicider. Den fungerar som resistensbrytare i till exempel renkavle som har en väldig förmåga att utveckla resistens mot ogräspreparat, säger Paul Leteus, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

   Paul Leteus, HIR Skåne.
  Paul Leteus, HIR Skåne. FOTO: Torbjörn Esping

  Att produkten är slut tror han kan bero på att problemen med gräsogräs ökar i Europa.

  Kan bli problem för vissa

  Många av de som har tänkt köra Kerb har förmodligen köpt in preparatet tidigare. För andra kan det bli problem.

  – Om det är renkavle man vill bekämpa så finns det egentligen inga riktigt bra alternativ. Vi tror i så fall att man ska satsa på en tidig vårbehandling istället med någon av de andra gräsherbiciderna, kanske framför allt med Select Plus. Men samtidigt finns det en viss risk att få skador på rapsen av att köra den på våren.

   Att Kerb är slut tror Paul Leteus kan bero på att problemen med gräsogräs ökar i Europa.
  Att Kerb är slut tror Paul Leteus kan bero på att problemen med gräsogräs ökar i Europa. FOTO: Per Emgardsson

  Om man kör med Select Plus på våren ska knopparna på rapsen ska vara täckta, annars är risken för skador stor.

  Att försöka behandla med en bladverkande herbicid nu på hösten är inte optimalt, enligt Paul Leteus, eftersom preparatet riskerar att inte nå ned till ogräset i rapsen.

   Renkavle.
  Renkavle. FOTO: Shutterstock/TT

  Hans bedömning är att höstrapsen generellt är kraftigare i år än normalt, men inte så kraftig som hösten 2018 då dåliga skördar efter torråret och mycket restkväve i marken gjorde den extremt stor. Det har inte behövts tillväxtreglering i någon större utsträckning. Däremot kan det vara läge att klippa lite raps snart och väga grönmassan.

  – Det är ett enkelt sätt att få en uppfattning om vårkvävebehovet. Det kan finnas en del att spara på kväve till våren om man har en väldigt kraftig raps.

  Fakta: Renkavle kan spridas med maskiner

  Spridning av ogräs mellan fält, fastigheter och nya områden sker konstant, inte minst via jordbruksmaskiner. Glöm inte att rengöra maskiner och jordbearbetningsredskap från jord som kan bära med sig ogräsfrön. Det krävs ytterst lite smittad jord för att sprida jordburna sjukdomar. Dessa kan finnas kvar i tiotals år när de väl fått fäste i ett fält.

  SÅ GÖR DU RENT TRÖSKAN

  Rengör på den del av fältet som är mest infekterat, eller hemma vid gårdsverkstaden. Använd en kraftig kompressor eller en lövblås.

  1. Börja med att köra tröskan på fullt varv i tomme i några minuter, med maximal hastighet på tröskverkets fläkt och sållen öppna.

  2. Töm stenfickan.

  3. Glöm inte tanken för tröskat gods.

  4. Blås rent tröskan utvändigt uppifrån och ned.

  För nyare tröskor finns ofta rengöringsprogram i kördatorn eller beskrivna i instruktionsboken.

  Relaterade artiklar

  Till toppen