Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 augusti 2019

  SLU satsar på samarbete kring forskning av stora djur

  SLU söker 90 miljoner kronor till en ny studie där de vill använda sig av djurförsök på bland annat hästar, grisar och kor. Det framgår av en ansökan till vetenskapsrådet gällande samarbete kring experimentell forskning på stora djur, skriver Uppsala nya tidning, UNT.

   Djurförsöksverksamheter från flera universitet ska gå samman i en studie, för att samla sin kunskap i gemensamma databaser. Arkivbild.
  Djurförsöksverksamheter från flera universitet ska gå samman i en studie, för att samla sin kunskap i gemensamma databaser. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Utöver SLU ska Uppsala universitet, Karolinska institutet, Linköpings universitet, Göteborgs universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Statens veterinärmedicinska anstalt ingå i studien som kallas ”Svenskt experimentellt kliniskt centrum för innovativa stordjursmodeller”, eller SWECCLIM.

  Henrik Rönnberg, expert på cancer hos hund och katt vid SLU, berättar för UNT att syftet är att samla in bättre kompetens från olika forskningsområden, för att kunna hitta effektivare behandlingsmetoder för djuren.

  – Det är inga nya typer av försök, men de som redan sker kan förbättras. I dag drar vi till exempel inte full nytta av bortopererade tumörer, säger han till tidningen.

  Simulering i stället för verkliga djur

  Tanken är att samla all kunskap från djurförsöksverksamheter vid universitet runt om i Sverige i gemensamma databaser. Forskarna hoppas att de sedan, med hjälp av ny digital bildteknik, att de ska kunna simulera händelser i kroppen i stället för att använda verkliga djur.

  Men först behöver de samla in information från djuren i en biobank. De djur som enligt UNT ska ingå i studien är hund, katt, häst, får, get, ko, gris och apa. Henrik Rönnberg säger till UNT att projektet på lång sikt även kan tänkas gynna människors hälsa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen