Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 februari

  Undersöker gödselfibers potential som strö

  Nu undersöker SLU hur gödselfiber kan användas som strö inom det svenska lantbruket. Fiberströts effekt på hygien och mjölkkvalitet ska granskas.

   Projektet drivs av SLU tillsammans med Hushållningssällskapet i Halland och Växa Sverige och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning. Arkivbild.
  Projektet drivs av SLU tillsammans med Hushållningssällskapet i Halland och Växa Sverige och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning. Arkivbild. FOTO: Marion Palm

  I ett nytt forskningsprojekt ska SLU undersöka hur gödselfiber kan användas som strö i det svenska lantbruket. Fiberströ är billigt strömedel och därför är intresset stort hos lantbruket, enligt SLU. Det ökande intresset hänger också ihop med att priset på halm och spån ökar.

  I dag är det ganska ovanligt att använda gödselfiber i Sverige. I ett pressmeddelande uppger SLU att det är omkring 200 lantbrukare som använder sig av fiberströ i dag medan det är betydligt vanligare i USA, Nederländerna och Danmark.

  Treårigt projekt

  Syftet med projektet är att undersöka hur fiberströ påverkar hygien, mjölkkvalitet, djurhälsa, miljöpåverkan, gödselns metanpotential samt företagens ekonomi. Rätt använt kan fiberströ enligt SLU bidra till en positiv effekt på lantbrukarnas konkurrenskraft. Men en utmaning är att fiberströ i utgångsläget kan innehålla höga halter av sporbildande och olika mastitorsakande bakterier.

  Att ta fram riktlinjer för framställning, lagring och användning av gödselfiber som strö med god juverhälsa, bra mjölkkvalitet, ekonomisk bärkraft och minimal klimatpåverkan är målet med projektet och utöver det ska det också belysa effekten på gödselns metanpotential.

  Projektet drivs av SLU tillsammans med Hushållningssällskapet i Halland och Växa Sverige och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning. Projektet kommer att löpa under tre år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen