Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars 2017

  SLU-professor: regeringens mål för ekologiskt är antivetenskapligt

  Professorer från SLU sågar regeringens mål för ekologiska livsmedel i livsmedelsstrategin.

   Holger Kirchmann och Lars Bergström är två av de fyra professorer som kritiserar regeringen.
  Holger Kirchmann och Lars Bergström är två av de fyra professorer som kritiserar regeringen. FOTO: Mats Karlsson

  I en debattartikel i GP riktar Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära och markvård vid SLU, hård kritik mot de nya ekomålen. I texten skriver professorerna bland annat att en satsning på ekologisk odling skulle ge minskad produktion, något som skulle göra att importen ökade och självförsörjningen minskade.

  Dessutom så leder inte ekologisk odling till några positiva miljöeffekter, menar Holger Kirchmann.

  – Om man tar pengar från miljöstöden i landsbygdsprogrammet så att mindre pengar går till miljöförbättrande åtgärder inom det konventionella jordbruket och mer går till ekostöden skulle konsekvensen bli att miljöbelastningen ökar, samtidigt som vi blir mer importberoende, säger Holger Kirchmann till Aktuell hållbarhet.

  – Vi är väldigt besvikna över att politikerna inte lyssnar på vetenskapen, trots att man sagt att man ska göra det. Det enda mål man satt upp i livsmedelsstrategin är satsningen på ekologiskt och det är antivetenskapligt och ologiskt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen