Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari 2020

  Sverige leder nytt europeiskt center om djurvälfärd

  EU-kommissionen startar ett nytt europeiskt center för djurvälfärd hos idisslare och hästar, och det är SLU som leder samarbetet.

   Hästar och idisslare ska få bättre välfärd i Europa.
  Hästar och idisslare ska få bättre välfärd i Europa. FOTO: Jenny Svennås-Gillner

  En rad forskningsinstitutioner ska delta i arbetet kring det nya referenscenter som skapas på uppdrag av EU-kommissionen. Syftet är bland annat att förbättra tillämpningen av EU:s djurskyddslagstiftning och stödja medlemsstaterna i deras kontroller inom djurskyddsområdet, och att sprida god praxis inom detsamma.

  Det är SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som ska leda arbetet.

  Använda Sveriges djurskyddskompetens

  ”Sverige arbetar på flera olika sätt för att stärka djurskyddet inom EU och det är glädjande att vi nu även på detta sätt kan bidra tillsammans med andra europeiska länder, och använda oss av den stora djurskyddskompetens som vi har i Sverige”, säger Håkan Henrikson, Sveriges chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

  Vidare står det att läsa i pressmeddelandet att SLU har stor erfarenhet av forskning inom djurvälfärd och djurskydd, och expertis inom de olika ämnesområden som centret ska driva.

  Italien och Grekland några deltagare

  Vid SLU är det Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) som koordinerar centrets arbete. Utöver Sverige ingår även Italien, Frankrike, Österrike, Irland och Grekland i centret.

  ”Ett referenscenter för djurvälfärd för idisslare och hästdjur passar väl in i SLU:s övriga verksamhet och det är glädjande att den gedigna kompetens SLU har på området kan tillvaratas. Vi är glada över att EU-kommissionen ger oss detta förtroende”, säger Viveka Hillegaart, föreståndare på SCAW/SLU och Harry Blokhuis, professor i etologi vid SLU, i pressmeddelandet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen