Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 november 2017

  Syrsor bra grisfoder

  Syrsor kan fungera bra som föda till grisar, visar en ny studie. Forskarna menar att insekten även borde kunna fungera som mat till människor.

   Grisarna växte bra på syrsor.
  Grisarna växte bra på syrsor. FOTO: Istockphoto

  Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet har studerat hur grisar växer med olika proteinkällor. Studien gjordes i Kambodja och grisarna fick majsmjöl och riskli blandat dels med syrsmjöl och dels med fiskmjöl.

  Resultatet visar att grisarna växte mycket bra på fodret med syrsmjöl och att de smälte syrsdieten bättre än den med fiskmjöl. Det fanns också tecken på att grisarna använda mer av det smälta proteinet.

  Risk för förstoppning

  I studien ingick också försök med skalade syrsor, där man tagit bort vingar och ben. Detta då forskarna menar att den dag då insekter godkänns som livsmedel i EU kommer lagstiftningen att kräva att insekterna skalas. Bakgrunden är enstaka rapporter om att ett stort intag av gräshoppor orsakat förstoppning.

  I studien fann man dock att mjölet utan ben inte fungerade bättre än med ben och de därför ska ingå i mjölet för att inte kasta bort bra näring.

  Då människans matsmältningssystem liknar grisens menar forskarna att effekterna på grisarna även bör vara relevanta för människan.

  FN har lyft fram insekter som ett livsmedel med stor potential då de kan produceras med små resurser.

  LÄS MER: Framtidens grismat kommer från havetDEBATT: Kanin är framtidens matLÄS MER: Sveaskog vill fodra insekter med skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen