Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari

  Slaktköerna snart borta

  Efter torksommaren 2018 växte sig slaktköerna rekordlånga i fjol. Men nu närmar de sig normalnivåer igen på många håll, visar ATL:s rundringning.

   ATL har tidigare skrivit om långa slaktköer i torkans spår. Men nu närmar de sig normalnivåer efter ökad fodertillgång hos landets djurbönder.
  ATL har tidigare skrivit om långa slaktköer i torkans spår. Men nu närmar de sig normalnivåer efter ökad fodertillgång hos landets djurbönder. FOTO: Ann Lindén

  När ATL gjorde en rundringning till en rad slakterier i början av augusti förra året svarade flera att nötköerna skulle bestå till början av 2020. På ett av landets största slakterier, KLS Ugglarps, var de då uppåt fem veckor långa.

  Så hur ser det ut nu? Jo, om du anmäler dina nötdjur i dag till KLS Ugglarps får du räkna med en väntetid på drygt fyra veckor innan de hämtas.

  I kapp i mars

  – Men från och med månadsskiftet februari/mars räknar vi att vara i balans igen och i regel kunna hämta på plus minus en vecka som normalt. Väntetiderna krymper nu snabbt som väntat, säger Paul Robertson, inköpschef på KLS Ugglarps, till ATL.

  Han hävdar att fjolårets långa väntetider inte berodde på lägre slakttakt, då den i stället ökade med 10 procent 2019. Förseningarna orsakades i stället av att många ville minska sina besättningar och anmälde stora djurantal på kort tid i foderbristens spår, enligt Paul Robertson.

  Köpsug

  – Nu har vi snart kommit ifatt tack vare en extremt bra försäljning på alla köttslag. Vi slaktar även mer själva sedan Scan efter årsskiftet slutade att anlita oss för slakt i Hörby. Vår prognos är att vi ska slakta uppåt 20 000 fler nötdjur i år jämfört med i fjol och vi har en öppen dörr för långsiktiga leverantörer av gris, nöt och lamm, säger han.

  Han tillägger att allt fler konsumenter, men även storhushåll och restauranger köper svenskt kött. Bland KLS Ugglarps egna märken är det främst närproducerade Smålandskött, Västsvenska gårdar och Skånska gårdar som ökar försäljningsmässigt.

  Skinkrekord

  Griskött säljer också bra och slakteriets försäljning av julskinka och revben slog rekord 2019, enligt Paul Robertson. KLS Ugglarps höjde grispriset flera gånger i fjol och så även nötpriset för ett par veckor sedan. Detta efter hög efterfrågan och långsiktigt minskad tillgång, då många besättningar har krympts efter torkåret.

  Besättningarna väntas dock växa något igen under 2021, bedömer Paul Robertson.

  Även på Skövde slakteri närmar sig nötköerna normala nivåer igen. De är nu nere på en dryg månad från anmälningsdatum till upphämtning, enligt vd Tommy Ögren. Som ATL tidigare berättat var köerna som längst uppåt ett halvår långa på Skövde slakteri i fjol. Han säger att tillgången på både nöt och gris är relativt god och att slakteriet höjde grispriset i veckan med 40 öre.

  Ingen foderbrist

  På Dahlbergs slakteri i Brålanda är nötköerna redan borta. Om djuren anmäls i dag kan de hämtas om runt två till tre veckor, mot en månad i början av januari.

  – 2019 var ett år med en hel del nederbörd, så min bild är att de flesta djurbönder har gott om foder nu, säger Håkan Alqvist, försäljningsansvarig på Dahlbergs slakteri.

  Det har dock uppstått en liten väntetid på två till tre veckor på grissidan efter julens många röda dagar. Grisar hämtas normalt kontinuerligt och förseningen ska snart vara borta, enligt Alqvist.

  Hos den mindre aktören Knorrevången slakt i Glimåkra som främst slaktar gris är köerna helt borta. Djuren kan nu i regel hämtas veckan efter anmälan, mot som längst tre veckor i fjol. Vd:n och ägaren Mikael Dahl har märkt en ökad efterfrågan på svenskt kött även från storhushåll, främst vad gäller fläskfärs.

  Relaterade artiklar

  Till toppen