Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 november 2020

  Vakanser i styckningen leder till slaktkö

  Hög sjukfrånvaro i kombination med många slaktanmälda kreatur har lett till slaktköer hos HK Scans nötslakteri i Linköping.

  Även avtalsbundna leverantörer vana vid regelbundna leveranser har drabbats av väntetider.

   Styckning av nötkreatur. Arkivbild.
  Styckning av nötkreatur. Arkivbild. FOTO: RICKARD NILSSON

  En lantbrukare i Mellansverige med ett 30-tal slaktmogna ungnöt i stallet har väntat i snart en månad på att få leverera sina slaktdjur. Han har kontrakt med HK Scan och säljer några hundra slaktdjur varje år. Bonden köper in kalvar från mjölkbesättningar och brukar leverera slaktdjur till HK Scan regelbundet varje månad.

  – Det är lite besvärligt nu, men jag har varit med i branschen ett tag, så jag är lite luttrad. Det är inte det värsta jag har varit med om, säger lantbrukaren till ATL.

  Han är i färd med att omförhandla sitt avtal och därför vill han inte gå ut med sitt namn.

  I sociala medier vittnar även andra leverantörer om slaktköer på fyra, fem eller ännu flera veckor hos HK Scan.

  Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan i Sverige, bekräftar att det funnits väntetider vid anläggningen i Linköping, i första hand beroende på ett högt anmälningstryck.

  – Det är normalt för säsongen, men dessutom har vi drabbats av ökad sjukfrånvaro och mera vab, vård av sjukt barn, hos personal i styckningen. Det har lett till att vi under en period har fått bromsa slakten, säger Magnus Lindholm till ATL.

   Magnus Lindholm.
  Magnus Lindholm. FOTO: HK Scan

  Förkylningar ställer till det

  Han betonar att anläggningen har haft väldigt få smittade av covid-19. Det är vanliga förkylningar som har ställt till det.

  – Jag skulle säga att det är en indirekt effekt av pandemin. Vi ber folk att stanna hemma vid minsta symtom och vi är nöjda med att den uppmaningen följs. Under normala förhållanden hade vi kunnat fylla upp för frånvaro med inhyrd personal från andra länder, men det har inte varit möjligt i år.

  Störningarna i produktionen har påverkat HK Scans affärer också. Alla kunder har till exempel inte kunnat köpa den fulla volymen nötfärs som de efterfrågat.

  Magnus Lindholm bedömer att slakt och styckning åter ska gå för full kapacitet från och med vecka 48. Därmed ska slaktköerna snabbt betas av för att under början på nästa år vända till brist på slaktdjur.

  – Under kvartal ett kommer det att märkas att vi har en kalvbrist på 30 000 djur med oss från 2019, säger han.

  Nötköttsproducenten i Mellansverige har fått förhandsavisering om leverans i nästa vecka. Den här gången hoppas han att slaktbilen verkligen kommer – tidigare aviseringar har dragits tillbaka i sista stund.

  – Just nu är det ett bra läge att förhandla om kontraktet och jag brukar byta slakteri ibland. Scan får skärpa sig, det finns andra slakterier som är sugna på mina djur, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen