Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 februari

  ”Oro för slakterikontroller drabbar investeringsviljan”

  Den bristande likvärdigheten i bedömningar på slakterierna kan leda till att lantbrukare inte vågar satsa och expandera, varnar Åsa Odell, grisbonde och ordförande i LRF Kött.

   Åsa Odell är grisbonde och ordförande för LRF Kött. Hon känner till flera fall där djurägare drabbats av vad de upplevt som godtyckliga beslut.
  Åsa Odell är grisbonde och ordförande för LRF Kött. Hon känner till flera fall där djurägare drabbats av vad de upplevt som godtyckliga beslut. FOTO: Hans Dahlgren

  För åtta månader sedan skrev företrädare för sju lantbrukarorganisationer till Näringsdepartementet och kritiserade Livsmedelsverkets myndighetsutövande. Brevskrivarna begärde ett möte för att presentera exempel och dokumentation av problemen, men har trots påstötningar inte fått någon återkoppling. I tisdags bekräftade dock Näringsdepartementet för ATL att ett möte kommer att hållas i mitten av mars.

  Minskat förtroende

  I brevet till regeringen beskriver branschen hur Livsmedelsverket på eget initiativ och i strid med gällande regelverk har distanserat sig från sitt uppdrag och från primärproduktionen. Brister i kompetens och rutiner vid bedömningar på slakterierna har enligt undertecknarna drabbat djurägare som inte haft möjlighet att begära omprövning av besluten.

  Sammantaget har detta lett till ett minskat förtroende för Livsmedelsverket, menar brevskrivarna.

   Åsa Odell.
  Åsa Odell. FOTO: Hans Dahlgren

  Åsa Odell, vice ordförande i LRF och ordförande för LRF Kött, är grisföretagare i södra Skåne och en av dem som undertecknat brevet till regeringen. Personligen har hon inte upplevt de problem som beskrivs, men hon känner till flera fall där djurägare drabbats av vad de upplevt som godtyckliga beslut.

  – Vi får regelbundet signaler från lantbrukare om detta. Man har skickat iväg djur som ser ut att vara i gott skick, sedan får man tillbaka fotografier som man inte känner igen och får ta konsekvenserna utan chans att överklaga, säger Åsa Odell.

  FOTO: Hans Dahlgren

  Vill att regeringen ingriper

  Branschen har resultatlöst lyft problemen direkt med Livsmedelsverket. Nu kräver man att regeringen ingriper och säkerställer en rättssäker process för djurägarna.

  På längre sikt kan den växande oron bland djuruppfödarna påverka investeringsviljan. Efterfrågan på svenskt kött är växande och det borde vara ett gyllene läge att satsa på expansion.

  – Inför en stor investering behöver man känna att både konsumenter och myndigheter är med på banan. Känner man en oro för att kontrollen inte fungerar rättssäkert på slakterierna drabbas även investeringsviljan, säger Åsa Odell.

  Fakta: Branschens brev till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S)

  I ett brev daterat 23 juni 2020 begärde sju organisationer att Näringsdepartementet förtydligar att Livsmedelsverket har ett främjande uppdrag och att bristerna i myndighetsutövningen rättas till.

  Brevet har undertecknats av Åsa Odell, LRF och av Kees de Jong, Gård & Djurhälsan, samt av ordförandena för Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Lammproducenter samt Svenska Samernas Riksförbund.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen