Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 februari

  Slakteriets extra peng ska locka till tjurköp

  KLS Ugglarps sätter avelns betydelse under lupp och lockar med köppremie inför vårens tjurauktion.

  – Många kan tjäna mer pengar på det de redan gör, bara de gör lite annorlunda, säger Paul Robertson på KLS Ugglarps.

   Auktion i Gunnarp, Hörby, av individprövade tjurar
  Auktion i Gunnarp, Hörby, av individprövade tjurar FOTO: Marcus Frennemark

  ”Tjuren är halva besättningen” är ett uttryck som ofta hörs bland dem som ägnar sig åt kreatursavel. Men inte alla i branschen tar konsekvenserna av talesättet.

  – Vi ser dagligen besättningar som kör på som de alltid har gjort när de i stället med enkla medel kunde förbättra sin lönsamhet, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

  Aveln är ett viktigt redskap för att öka lönsamheten, men det är inte alltid lätt att välja ut vilken typ av tjur som passar den enskilda besättningens förutsättningar. Därför genomför KLS Ugglarps tre kursdagar på olika håll i södra Sverige för att höja producenternas kompetens i avelsfrågor.

  – Vi ska visa hur man tjänar pengar på avelsarbetet och entusiasmera uppfödarna till att räkna mer, säger Paul Robertson.

  Förutsättningar och mål

  Avelstjurarna har index för olika egenskaper. Ett inslag under kursen är att värdera dessa i relation till den egna besättningen. Hur avelsarbetet kan anpassas till efterfrågan inom slakten är ett annat inslag. Även hur moderdjuren tas ut behandlas; det är inte självklart att de största kvigorna ska bli nästa generation kor. Allt beror på förutsättningarna och målen.

  – Vi vänder oss även till mjölkbesättningarna. Genom att välja köttrastjur till kor som det inte ska rekryteras efter kan värdet på slaktdjuren höjas.

  Men tjuren är viktigast och när det är dags för årets auktion på individprövade tjurar åker KLS Ugglarps leverantörer dit med förstärkt plånbok.

  2 000 kronor per inköpt tjur

  Slakteriet premierar sina uppfödare med 2 000 kronor per inköpt tjur. Och den bland leverantörerna som köper den dyraste tjuren kan räkna med att få 10 000 kronor i stöd från slakteriet.

  – Ungefär hälften av tjurarna på auktionen brukar köpas av våra leverantörer. Vill andra slakterier göra något liknande för sina leverantörer så är det bra. Framstegen i aveln behöver synliggöras, prövningen och auktionen är en utmärkt arena för det, säger Paul Robertson.

  Vid fjolårets auktion klubbades den dyraste tjuren, en charolais, bort för 148 000 kronor. Medelpriset för de 99 sålda tjurarna blev nästan 53 000 kronor.

  KLS Ugglarps premiering av tjurinköp borde leda till ännu högre priser vid årets auktion.

  Och det är inte fel, menar Paul Robertson:

  – Avelsbesättningarnas arbete behöver också lyftas fram i ljuset. De är nödvändiga för att vi ska kunna möta efterfrågan på svenskt kött framöver.

  Individprövning och tjurauktion i Gunnarp

  Varje år prövas de bästa tjurkalvarna av köttras på prövningsstationen i Gunnarp, utanför Hörby. Tjurarna föds upp i samma miljö och med samma foder och därmed är det genetiska arvet som blir utslagsgivande. Prövningsperioden löper från augusti till februari.

  Ett urval av de bästa tjurarna säljs på auktion efter prövningsperioden.

  I årets prövningsomgång ingår 182 tjurar: 15 angus, 6 blonde, 76 charolais, 32 hereford, 18 limousine och 35 simmental.

  Årets auktion är fredagen 27 mars.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen