Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj 2017

  Slakteri nobbar forskningsbidrag

  Lövsta Kött som hyr slakterilokal i SLU:s fastighet i Funbo-Lövsta bidrar inte till branschens finansiering av lantbruksforskning.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

  Stiftelsen Lantbruksforskning delar varje år ut pengar till olika forskningsprojekt inom lantbruket, pengar som kommer från bönderna själva. När det gäller köttbranschen tas en avgift ut för varje djur som slaktas.

  Tillman & Faringe AB som äger charkuteriföretaget Andersson & Tillman, Faringe Kött & Slakt samt Lövsta Kött har valt att inte bidra till finansieringen av forskningen. Bland de större köttföretagen är det bara de och Närkekött som står utanför. Tillman & Faringe bidrar heller inte till branschens gemensamma utvecklingsarbete, där exempelvis Svenskt Kött och viss finansiering av forskning ingår.

  ”Marknadens högsta pris”

  SLF har under flera år försökt övertala företaget att gå med i samarbetet, särskilt med tanke på att Lövsta Kött hyr lokaler av lantbruksuniversitetet.

  – Vi har jobbat hårt för att få med dem, men de säger att de har lovat sina bönder att betala marknadens högsta pris och därför inte kan vara med och finansiera forskningen. Jag tycker det är åt helskotta, säger Bengt Persson, ordförande i SLF.

  Frågan har även diskuterats flera gånger med SLU. Från lantbruksuniversitetets sida betonar man att det är mycket positivt att det finns medel för tillämpningsnära forskning inom lantbruksområdet och att SLF gör ett viktigt arbete.

  Bad om hjälp

  SLU är också väl medveten om att den aktuella hyresgästen inte bidrar till finansieringen av SLFs verksamhet. Nyligen vände sig SLF till SLU och bad om hjälp med kontakten med Lövsta Kött.

  – Det pågår en dialog där vi bidrar efter förmåga, säger Erik Fahlbeck som är vicerektor på SLU.

  Ulf Tillman, VD för Andersson & Tillman, känner dock inte till någon dialog. Som skäl till företagets beslut säger han:

  – I slutändan är det uppfödarna som står för pengarna och de vill inte att vi ska göra några avdrag för detta.

  Ser ni ingen nytta med SLF och den branschgemensamma satsningen på forskning och utveckling?

  – Jag säger pass där.

  I samband med att Lövsta Kött invigdes för sex år sedan, sa dock Ulf Tillman att han såg fram emot att ta del av SLU:s forskning, men säger att det då var SLU:s egen forskning han syftade på.

  SLF och Köttföretagen är ju med och finansierar en del av forskningen som bedrivs på SLU?

  – Vi är inte fientligt inställda till forskning i sig, men vi har tagit detta beslut eftersom våra leverantörer vill det.

  Kan ni ompröva ert beslut framöver?

  – Inget är väl statiskt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen