Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 december 2018

  Slakteri anmält för fusk med datummärkning

  Ett slakteri i mellansverige ska medvetet ha märkt varor med felaktiga packdatum, enligt en anmälan till Livsmedelsverket.

   Bilden har inget med det anmälda slakteriet att göra.
  Bilden har inget med det anmälda slakteriet att göra. FOTO: Mostphotos

  Nyhetsbyrån Siren var först med att uppmärksamma anmälan. Av den framgår det att hela personalen på en av slakteriets avdelningar kände till att det var olagligt att ange fel packdatum men att det varit nödvändigt ”för att leverera varan till kunden”, skriver anmälaren.

  Bland annat ska en förpackning revbensspjäll ha märkts med packdatumet 17 december – trots att det, enligt anmälan, packades fyra dagar tidigare, den 13 december.

  Tar det på allvar

  Det är inget krav att märka livsmedel med förpackningsdag. Det är en frivillig uppgift. Men om packdatum anges måste det vara korrekt. Är det felaktigt bryter ett livsmedelsföretag mot livsmedelslagstiftningen.

  Anmälan har inkommit via funktionen Livsmedelsombudsmannen. Dit kan misstänkt livsmedelsfusk anmälas till Livsmedelsverket. Därefter har ärendet skickats vidare inom myndighetens avdelning för livsmedelskontroll för norra och mellersta Sverige.

  Vad drar ni för slutsatser?

  – Handläggarna tar det här seriöst och reder ut ärendet, men mer kan vi inte säga i dagsläget. Vi ska alltid påbörja en utredning när sådana här tips kommer in. Vi tar dem alltid på allvar, säger Aron Lindén, statsinspektör på avdelningssupport vid Livsmedelsverket, till ATL.

  Sanktioner kan utdelas

  Konstaterat fusk med till exempel datummärkning kan medföra sanktioner i form av antingen förbud eller föreläggande. Förbud kan innebära att ett livsmedelsföretag måste upphöra med viss hantering. Är bristerna allvarliga kan det också leda till att man inte får sälja livsmedel på marknaden alls.

  Ett föreläggande medför att vissa åtgärder ska vidtas för att få bukt med livshanteringsproblem. Båda sanktionsformerna kan också medföra vite som baseras på ett företags årliga omsättning.

  – Det ska vara kännbart, men proportionerligt, säger Aron Lindén.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen