Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 januari 2019

  Slakten ökade i alla produktionsgrenar 2018

  Slakten ökade i samtliga djurslag under 2018 jämfört med 2017. Störst var ökningen när det gäller kalv, men även får och lamm samt nöt noterade en markant uppgång. Det visar slaktstatistik från Jordbruksverket.

   Störst var ökningen när det gäller kalv, men även får och lamm samt nöt noterade en markant uppgång.
  Störst var ökningen när det gäller kalv, men även får och lamm samt nöt noterade en markant uppgång. FOTO: Mostphotos

  Den torra sommaren och bristen på foder har satt sina spår i slaktstatistiken. Samtliga produktionsgrenar visar på ökad slaktaktivitet. Samtidigt behåller marknadsledaren HK Scan greppet om marknaden även om KLS Ugglarps ligger tätt efter på nötsidan.

  För helåret 2018 ökade grisslakten med 2,6 procent jämfört med 2017. HK Scan i Kristianstad ökade sin andel på grissidan med 2 procentenheter till 28 procent av marknaden. Största ökningen noterade dock Dalsjöfors Kontrollslakteri, som växte med 16 procentenheter till en andel på 15 procent av marknaden.

   Största andelen storboskap stod HK Scan Linköping för med 18 procent av marknaden.
  Största andelen storboskap stod HK Scan Linköping för med 18 procent av marknaden. FOTO: Göran Berglund

  HK Scan i Linköping störst

  För storboskap ökade slakten med totalt 4,7 procent under året. Största andelen stod HK Scan Linköping för med 18 procent av marknaden. Det var en uppgång med 9 procentenheter sedan föregående år. Anläggningen KLS Ugglarps i Hörby stod samtidigt för 17 procent av slakten, vilket var en ökning med 6 procentenheter på ett år.

  När det gäller kalv ökade slakten med 7,4 procent 2018. Dominerande slakteriet var HK Scan i Linköping med 28 procent av marknaden. Det trots en nedgång på 8 procentenheter. Näst störst var KLS Ugglarps Hörby med 19 procent av slakten. Slakteriet flyttade fram sina positioner under året och ökade marknadsandelen med 26 procentenheter.

  För får och lamm visar Jordbruksverkets statistik att slakten ökade med 6,8 procent under året. Den största aktören var HK Scan Linköping med 35 procent av marknaden, en ökning med 8 procentenheter på ett år. På andra plats kom Gotlands Slagteri med 12 procent av marknaden vilket var 6 procentenheter mer än föregående år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen