Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april

  Slaktbranschen vill prata avgifter med landsbygdsministern

  Svenska köttföretagen och Svensk fågel överklagar även årets avgifter.

   De stora slakterierna är missnöjda med slaktavgiftssystemet.
  De stora slakterierna är missnöjda med slaktavgiftssystemet. FOTO: Cornelius Poppe/NTB/TT

  Köttbranschen saknar dialog med regeringen om hur slakterier ska kompenseras för det tidigare slaktavgiftssystemets brister, och hur det nya som är under utformning ska se ut. Det skriver Svenska köttföretagen och Svensk fågel i ett brev till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

  Kammarrätten har funnit att Livsmedelsverket tagit ut för höga slaktavgifter under det tidigare systemet. Rätten konstaterade att Livsmedelsverket tagit betalt för kostnader som inte kunde kopplas direkt till den kontroll avgifterna ska täcka.

  2020 infördes ett nytt, tillfälligt system, och det har kritiserats starkt av slaktbranschen som kommer att överklaga avgifter som tas ut i år. Branschorganisationerna anser att det fortfarande är oklart vad som ingår i avgiften.

  Svenska köttföretagen lämnade 2020 den grupp som under Livsmedelsverkets ledning skulle ta fram ett nytt avgiftssystem. De gjorde det i protest mot att regeringen inte ville utforma utredningsuppdraget så att det blev möjligt att överväga fasta avgifter per djur.

  Ett nytt, långsiktigt system för kontrollavgifterna skulle ha varit på plats den första januari i år. Med hänvisning till att pandemin gjort arbetet långsammare bad Livsmedelsverket om, och fick, ett år till på sig.

  LÄS MER: Livsmedelsverket får bakläxa om slaktavgifterLÄS MER: Coronapandemin försenar avgiftsbeslut

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen