Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juli

  Skyddsjakt på varg avslutad i Östergötland

  Efter flera angrepp på boskap beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på varg i Långbogenreviret i början på juni. Nu har en varg fällts och skyddsjakten avslutas.

   Efter en månads skyddsjakt fälldes till slut en varg i Långbogenreviret i slutet på förra veckan. (Arkivbild)
  Efter en månads skyddsjakt fälldes till slut en varg i Långbogenreviret i slutet på förra veckan. (Arkivbild) FOTO: Mostphotos

  Efter flera incidenter med boskap beslutade länsstyrelsen i Östergötland den 11 juni om skyddsjakt på varg i Långbogenreviret. Då hade bland annat tre kalvar och ett flertal får dödats efter angrepp av varg.

  Långbogenreviret är uppåt 75 000 hektar stort och efter nästan en hel månads skyddsjakt meddelade länsstyrelsen i torsdags att en varg fällts, en fjolårstik på 41 kilo som skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning och obduktion.

  Nya valpar i år

  Långbogenreviret som ligger mellan Borensberg och Finspång etablerades vintern 2017/2018, och var då det första vargreviret i modern tid i Östergötland. Under 2019 konstaterade Länsstyrelsen att vargparet hade fått sju valpar, och efter beslutet om skyddsjakt i år har det framkommit uppgifter om att det med stor sannolikhet finns nya valpar i reviret även i år.

  Hur många individer som finns i reviret just nu är oklart eftersom de nu vuxna valparna kan ha vandrat i väg, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. En av de vuxna valparna har exempelvis setts vandra söderut och siktats så långt ner i landet som i Skåne.

  Relaterade artiklar

  Till toppen