Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september 2020

  Fler får attackerade – vargjakt trappas upp

  Jakten på vargen som attackerar får i norra Skåne trappas upp ytterligare. Nu har länsstyrelsen Skåne beslutat att förlänga skyddsjakten och länsstyrelsen i Kronobergs län godkänt skyddsjakt.

   Skyddsjakten förlängs i Skåne och inleds i Kronobergs län.
  Skyddsjakten förlängs i Skåne och inleds i Kronobergs län. FOTO: Jan Storm/TT

  Flera vargangrepp mot får har konstaterats på flera platser i Skåne, och enligt länsstyrelsen rör det sig nu totalt om sju angrepp på får under tre veckors tid.

  Men vargen är även eftersökt i Småland. Efter att ett får och ett lamm även rivits i Älmhults kommun den gångna helgen har också Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat om skyddsjakt på vargindividen. Där ska skyddsjakten i nuläget pågå till och med den 9 oktober.

  Inte genetiskt värdefull

  Efter en dna-analys i samband med tre vargattacker i Osby har man kunnat konstatera att det rör sig om en ung vargtik som Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet inte klassar som genetiskt värdefull.

  Nu har länsstyrelsen Skåne beslutat att både utöka området samt förlänga skyddsjakten på vargen till 6 oktober, skriver myndigheten i ett pressutskick.

  Läs också: Flera vargattacker i helgen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen