Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli

  Skydda dina kor från värmen och spara pengar

  Att förebygga värmestress är viktigt både för ekonomin och djurvälfärden. Förra årets extremsommar har gett större insikt i hur lantbruksdjur påverkas av värmen.

   Från förra årets varma sommar finns det en del lärdomar att ta med sig.
  Från förra årets varma sommar finns det en del lärdomar att ta med sig. FOTO: Mostphotos

  Många lantbruksdjur kan påverkas av sommarvärmen och för mjölkkor kan både mängden mjölk och fetthalten i mjölken minska när djuren drabbas av värmestress.

  Från förra årets varma sommar finns det en del lärdomar att ta med sig. En tydlig konsekvens av värmen är att fruktsamheten kan påverkas negativt för framföralt högproducerande mjölkdjur och även köttdjur, enligt Gunilla Blomqvist, djurhälsoveterinär på Växa Sverige.

  – Det kan bli stora problem. Korna visar sämre brunst och värmen påverkar kvaliteten på både äggceller och spermier. Därför är det bra att regelbundet följa upp med dräktighetsundersökningar och kontroll av korna extra under sommarens varma perioder. En annan vanlig effekt av sommar och värme kan vara en generell celltalshöjning.

  LÄS MER: Lista: Så skyddar du korna från värmen

   Graden av värmestress som korna upplever kan avgöras med hjälp av THI, temperatur- och luftfuktighetsindex. Ligger THI över 68 kan produktionen hos mjölkkor påverkas.
  Graden av värmestress som korna upplever kan avgöras med hjälp av THI, temperatur- och luftfuktighetsindex. Ligger THI över 68 kan produktionen hos mjölkkor påverkas. FOTO: Växa Sverige

  På vilka sätt kan man märka korna är för varma?

  – Ett enkelt sätt att veta om djuren är påverkade av värmen är att kontrollera foderintaget, även andningsfrekvens och temperatur kan vara bra hjälpmedel, säger Gunilla Blomqvist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen