Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 augusti 2019

  Skördevädret en nagelbitare: ”Fokus på falltal”

  Spannmålsåret 2019 är inne i slutspelet. Skördetröskorna går för fullt och nu gäller det att pricka in uppehållen i SMHI:s senaste 10-dagarsprognos.

  – Nu är det fokus på falltal, det är det som avgör, säger Matilda Lönnemark, VD för Frökontrollen till ATL.

  FOTO: Mostphotos

  Den senaste 10-dagarsprognosen från SMHI visar på ostadigt väder hela landet. En hel del regnskurar kan ställa till det i alla viktiga spannmålsregioner där skörden nu är i full gång. Men prognosen bjuder också på sol och uppehållsväder.

  – Alla vill att det ska vara torrt. Nu behöver det inte regna någonting förrän det är färdigtröskat, säger Matilda Lönnemark, VD för Hushållningssällskapets analysföretag Frökontrollen.

  Vid ATL:s besök har hon just anlänt till företagets nya lokaler utkanterna av Örebro. Hon har åkt från Västergötland på morgonen och sett skördetröskorna gå längs vägen.

  – Grödorna ser fina ut, det har växt bra och det är inte allt för mycket liggsäd. Nu hoppas man att det är bra kvalitet, säger Matilda Lönnemark.

  Fint i Nyköping

  Förutsättningarna ser bra ut. Frökontrollen har under måndagen hunnit få in ett veteprov från trakterna kring Nyköping.

  – Det såg jättefint ut. Inte så högt protein, men bra vattenhalt och högt falltal, säger Matilda Lönnemark.

  Falltalet har fått sitt namn från den tid det tar för en stav att falla genom ett provrör med gröt av vatten och mjöl från de kärnorna som ska testas. Värdet anges i sekunder och det som mäts är närvaron av enzymet alfa-amylas i spannmålskärnan. Ju högre falltal desto lägre andel enzym – i praktiken bättre mjöl med bättre bakningsegenskaper.

  – 200 sekunder är bra, medan 60 sekunder är kass. Det går att ha falltal upp till 400 sekunder, säger Matilda Lönnemark och tar fram en gammal plansch som visar hur högt falltal ger bröd med tät struktur medan låga falltal ger kletig deg med större håligheter i brödet.

  Måttliga temperaturer

  Väderskräcken nu är därför regn kombinerat med höga temperaturer. Då finns risken att vetet börjar gro i fält, vilket ökar alfa-amylasaktiviteten och sänker falltalet. Men SMHI:s senaste prognos visar på måttliga temperaturer. Dessutom finns ett inbyggt motstånd hos spannmålen mot detta, den så kallade groningsvilan.

  – Än ska det nog mycket till innan det blir så pass fuktigt att det börjar gro i fält, säger Matilda Lönnemark.

  Relaterade artiklar

  Till toppen