Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober

  Rådet till potatisodlare: Vänta med att sälja

  Skörden blir normalstor, enligt Potatisodlarnas skördeinventering. Men odlarna pressas av att det finns kvar mycket potatis på marknaden.

  – Det har blivit ett temporärt överskott, säger rådgivaren Lisa Andrae.

   En normalstor skörd av matpotatis väntas i år.
  En normalstor skörd av matpotatis väntas i år. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  En del potatisodlare tvingas just nu till svåra avvägningar med hur de ska hantera skörden.

  – Det finns de som odlar för att leverera potatis i skörd och som inte har fått leverera. Vi hör om fler odlare som faktiskt känner att de vill lägga av. Det är förstås jättetråkigt, säger Lisa Andrae, rådgivare vid Nordfalan och medansvarig för den omfattande skörderapport som Potatisodlarna har beställt.

  I år har matpotatisodlingen ökat med 1,2 procent och bruttoskörden hamnar inom femårsmedelsnittet. Detta enligt Potatisodlarnas färska skördeinventering som presenterades för odlarna på torsdagen.

  Provgrävningarna visar på lite mer grön potatis, missformade knölar och mekaniska skalskador. Men andra saker ser bättre ut än förra året.

  – Det som är bra och roligt att se är att det inte är frost eller vattenskador, som det var problem med i fjol, säger potatisrådgivaren Lars Danielsson som också arbetat med att ta fram rapporten.

  LÄS OCKSÅ: Kvalitetsproblem första säsongen utan Reglone

  Men marknadsläget är betydligt dystrare och beror främst på att stora mängder svensk potatis inte användes på storköks- och restaurangsidan i våras, mycket råvara har styrts om till mataffärerna men tar längre tid att konsumeras.

  – Det har blivit ett temporärt överskott och just nu är det ett tryck på marknaden som ger effekter på priserna, säger Lisa Andrae.

  Hur ska odlare hantera den här situationen tycker du?

  – Har man bra potatis och lagringsmöjligheter så ska man inte vara rädd att vänta. Vi har inte ett stort överskott. Potatisen kommer att behövas, säger hon.

   Lisa Andrae är rådgivare på Nordfalan och har varit med och gjort skördeinventeringen för Potatisodlarnas räkning.
  Lisa Andrae är rådgivare på Nordfalan och har varit med och gjort skördeinventeringen för Potatisodlarnas räkning. FOTO: Göran Berglund

  Men när detta sker är svårare att svara på. Det beror också på hur pandemin och utvecklas, till exempel om gymnasieskolor skulle behöva stänga igen.

  I år har potatisarealen ökat med cirka 165 hektar. Men medelskörden per hektar är lägre än i fjol, enligt skördeinventeringen som främst baseras på 80 provgrävningar hos odlare i Skåne, Halland, Västergötland och Östergötland och på telefonintervjuer med odlare i andra län.

  LÄS OCKSÅ: EU-förbudet tvingade potatisodlare att tänka nytt

  Rapporten ger viktiga signaler om hur mycket vinterpotatis det kommer att finnas från första oktober fram till skörden tar slut. Och i år är det mer än i fjol.

  – Det har odlats för en veckas mer konsumtion än föregående år, det är i den storleksordningen, inte mer, säger Lars Danielsson.

  Tidigare under sommaren har odlare hanterat överskottet på olika sätt. Ett fåtal har skickat sin matpotatisskörd till stärkelseproduktion och en del potatis har exporterats till Polen. Delar av livsmedelsindustrin parerade tidigt restaurangernas tvärstopp genom att förpacka mer till mataffärerna. Och under en period i våras hamstrade svenskarna också mycket till skafferierna.

  LÄS OCKSÅ: Droppbevattning ska ge bättre skördar

  – Det mesta har på ett eller annat sätt gått åt, men den räckte också lite längre. Vi prognostiserade att det skulle ta slut den tredje veckan i april, men den tog slut någon gång i somras i stället, säger Lisa Andrae och fortsätter:

  – Vi är inte självförsörjande, det sker ju en viss import. Så potatisen går alltid åt, även om det är en osäkerhet nu.

  Skördeinventeringen av matpotatis

  Görs på uppdrag av organisationen Potatisodlarna.

  Potatisprover tas från odlingar i de fyra största länen, det vill säga Skåne, Halland, Västergötland och Östergötland. Det tas 20 prover från varje område och återkommande hos samma odlare och sorter för att kunna jämföra år från år. Både skördenivåer och kvaliteter analyseras.

  En beräkning görs på den skörd som finns tillgänglig från den 1 oktober. Alltså räknas den areal bort som redan är uppäten och plockad och den sommarpotatis som redan är såld. Industripotatisen, det vill säga den som går till industrin för att bli exempelvis chips med mera, räknas också bort.

  ATL TV: Efter förbudet mot Reglone – han valde åttaradig blastkross

  Relaterade artiklar

  Till toppen