Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni 2019

  Skolverket slutar med kött – kör vegetarisk lunch

  Sedan några månader tillbaka serveras endast vegetariska luncher hos Skolverket. Orsaken är att myndigheten vill bli mer hållbar.

   ”Svensk djurproduktion är motorn för en fungerande svensk livsmedelskedja”, säger John Widegren (M) som är kritisk till Skolverkets beslut. Arkivbild.
  ”Svensk djurproduktion är motorn för en fungerande svensk livsmedelskedja”, säger John Widegren (M) som är kritisk till Skolverkets beslut. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Skolverket har börjat servera endast vegetariska rätter på sina luncher. Till SVT Nyheter säger stabschefen Katarina Tiväng att beslutet är för att minska myndighetens miljöpåverkan och bli mer långsiktigt hållbara. En vegetarisk kost ses om ett av stegen för att föra myndigheten i den riktningen.

  – Vi har vidtagit flera miljöåtgärder, bland annat minskade resor – istället har vi fler videokonferenser. Just inom resor och möten har vi ju möjlighet att påverka på ett ganska konkret sätt. Vi kommer utvärdera policyn på årsbasis, säger Katarina Tiväng till nyhetskanalen.

  Moderaterna kritiska

  Men matvalet har mött kritik, skriver SVT. Enligt Moderaternas lantbrukspolitiska talesperson John Widegren blir det snedvridet när en statlig myndighet väljer att ta ställning för en viss kosthållning. Framför allt då svensk köttproduktion är bland den mest klimatsmarta i världen.

  – Redan i dag lider svenska livsmedelsproduktioner under svåra förhållanden, både från internationell konkurrens och efter fjolårets svåra torka, säger riksdagsmannen John Widegren (M).

  Han menar också att beslut som försvårar konkurrensen för svenska bönder kan leda till att produktionen behöver flyttas utomlands, vilket på sikt påverkar miljö och klimat negativt.

  – Svensk djurproduktion är motorn för en fungerande svensk livsmedelskedja, säger John Widegren (M) till SVT Nyheter.

  Mer vegetariskt hos myndigheter

  Även andra myndigheter som SVT har varit i kontakt med har börjat med köttfria alternativ. Transportstyrelsen serverar i nuläget vegetariska alternativ på sina interna och externa möten. Men de serverar inte enbart vegetariskt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen