De har 200 nötdjur – och går i skolan
Att driva företag med 200 nötdjur och samtidigt gå i högstadiet eller gymnasiet låter kanske lite jobbigt. Men för Hjalmar och Malte Månsson och Frans Fransson är det vardag.
Hjalmar Månsson går i nian på högstadiet och kusinen Frans Fransson i andra ring på Bollerups naturbruksgymnasium. För två år sedan startade de eget företag och skaffade en tjur och sex kor med kalvar.
– Sedan har det bara eskalerat, nu är vi väl uppe i 50 dikor och 100 tjurar nästan. Sen blev min bror Malte också intresserad och startade företag för ett år sedan med 30 tjurar på en gård. Så nu driver vi nästan allt tillsammans, säger Hjalmar Månsson, 15 år.
Både bröderna Månssons och Frans Franssons föräldrar driver grisuppfödning där sönerna har jobbat. Men killarna valde att gå sin egen väg.
– Vi har alltid velat göra något eget. Vi har testat att jobba på kogårdar tidigare och tyckte att det var kul. Sedan hade vi tillgång till lite naturbete också så det var kor som gällde för oss, säger Frans Fransson, 17 år.
Simmental och charolais
Upplägget för de båda enskilda firmorna är snarlikt – dikobesättning med tjurar som säljs till slakteri. Tillsammans ansvarar de för cirka 200 djur som huserar i hyrda stall på tre olika gårdar utanför Ystad. Huvuddelen av djuren finns i byn Öja. Simmental och charolais är stommen i aveln men de har även investerat i en tjur av rasen blonde d’aquitaine.
– Charolais blir mycket volym men inte så mycket kött, så vi vill korsa med blonde för att få bättre slaktutbyte. Det är mycket att utveckla och lära sig när det gäller avel och foder, säger Hjalmar Månsson.
– Vi köper också in lite tjurar och föder upp, sammanlagt åker ungefär 100 tjurar till slakt per år. Samarbetet har funkat jättebra hittills. Vi pratar flera gånger om dagen om hur vi ska lösa olika problem, säger Frans Fransson.
På helgerna blir det hela jobbdagar och varje vardagsmorgon och eftermiddag tillbringas hos djuren. Att lägga i stort sett all ledig tid på företagen blir så klart kämpigt ibland.
– Ja ibland är det stressigt att hinna med både skolarbete och att vara hos djuren. Men djuren får gå före, för de ska ju ha det fint. Vi vill investera, utveckla och driva verksamheten framåt, säger Malte Månsson, 16 år.
– Visst är det mycket ibland, men vi hjälps åt så det är tur att vi har varandra, säger Frans Fransson.
”Framtiden ser väldigt ljus ut”
För trion har det passat bra att plugga på distans under pandemin.
– Det funkar bra att ha distansundervisning i skolan, då kan man ha datorn i bilen och gå in och jobba lite när det finns tillfälle, säger Hjalmar Månsson.
Totalt har cirka 1,5 miljoner kronor investerats i företagen. Förtjänsten från djurförsäljningen har återinvesterats, och föräldrarna som också hjälpt till är även skrivna på företagen. Hjalmar, Malte och Frans planerar att fortsätta arbetet när skolgången är avklarad.
– Framtiden ser väldigt ljus ut tycker jag, med bra priser och det svenska köttet som lockar mer och mer. Drömscenariot hade varit att bygga ett riktigt stall – men vi går ju bara i skolan, det får bli lite längre fram, säger Hjalmar Månsson.
FAKTA: Företaget
Verksamhet: Skolelever med dikobesättning.
Bolagsform: Två enskilda firmor som drivs parallellt.
Ägare: Papporna Alexander Månsson och Patrik Fransson.
Antal anställda: Tre.
Omsättning: Två miljoner kronor för båda företagen.
Resultat: ”Det har vi inte räknat på så mycket än.”
Areal: 30 hektar vall, 30 hektar bete och nästa år blir det även 10 hektar majsodling. Marken arrenderas av föräldrarna.
Antal djur: Cirka 200 djur totalt i båda företagen.
Maskinpark: Förfogar över egen traktor, huggare och strängare. Lånar andra maskiner av föräldrarna.
Investering: Båda företagen har investerat totalt 1,5 miljoner kronor i maskiner, djur och material.
Kalkyl vid investering: ”Vi känner oss ganska säkra på lönsamheten så det blir nog inga problem.”
Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi försöker tänka klimatsmart och ha med sig det i verksamheten hela tiden.”
UNGA FÖRETAGARE: Omsättningen upp 380 procent på 4 år
Tips till andra unga som vill starta företag:
• Du måste ha intresset och viljan för att kunna satsa.
• Se även till att ha tiden som krävs för att utföra jobbet.
• Det är viktigt att ha kämpaglöd, ge inte upp vid första motgången.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.