Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2018

  Skogsstyrelsen föreslår 72 miljoner efter sommarens bränder

  Skogsägare i Dalarna, Gävleborg och Jämtland kan få sammanlagt 72 miljoner kronor efter sommaren omfattande bränder. Det förslaget lämnade på tisdagen Skogsstyrelsen till regeringen.

   Sverige brinner. Skogsbrand i skjutfältet vid Trängslet i juli i år.
  Sverige brinner. Skogsbrand i skjutfältet vid Trängslet i juli i år. FOTO: Peter Wikström/Aftonbladet/IBL BildbyrÂ

  I augusti fick Skogsstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga skadorna efter sommarens bränder och lämna ett förslag hur skogsägare i de värst drabbade områdena ska kompenseras. På tisdagen presenterade Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist förslaget i Kårböle i Gävleborg.

  – Sommarens bränder satte stor press på skogssektorn och innebar också personliga tragedier. Vi bedömer att det stöd vi föreslår skulle ha en lindrande effekt och samtidigt stimulera till att få ut virket ur skogen snabbt innan en massförökning av skadeinsekter riskeras, sade han.

  Kompensation för ökade kostnader

  Enligt förslaget ska 72 miljoner kronor betalas ut till drabbade i de tre länen Dalarna, Gävleborg och Jämtland. 44 miljoner av summan ska gå till ökade kostnader för att hantera det brandskadade virket, skriver Skogstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Det är ännu oklart när stödet ska kunna börja betalas ut men Skogsstyrelsen föreslår att skogsägare ska kunna få ersättning retroaktivt.

  Det här är Skogsstyrelsens förslag:

  • 44 miljoner kronor till skogsägare för avverkning och transport av brandskadat virke. Detta ska kunna gå till särskilda skogsmaskiner, lastbilar och tågvagnar. De föreslår att ersättningen ska bli 20 kronor per kubikmeter timmer och 50 kronor för energived.

  • Tre miljoner för att märka ut fastighetsgränser på nytt.

  • 15 miljoner för uppgradering av vägnätet.

  • Tio miljoner till företag inom industri och logistik för att täcka ökade kostnader för att hantera brandskadat virke.

  Läs Skogsstyrelsens pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen