Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars

  Komatsu stänger produktionen i Umeå

  Brist på viktiga komponenter efter att nyckelleverantörer stängt sin tillverkning på grund av coronautbrottet tvingar nu Komatsu att stänga sin produktion i Umeå.

   Fabriken i Umeå stannar på grund av brist på nyckelkomponeter.
  Fabriken i Umeå stannar på grund av brist på nyckelkomponeter. FOTO: Komastu

  – Vi avser att stå still i tre veckor för att sedan stegvis återgå till full produktion, säger Komatsu Forest kommunikationschef Annelie Persson till ATL.

  Men när företaget kan vara tillbaka i normal produktionsnivå kan hon inte säga. Inte heller om, eller när, produktionsstoppet kommer att märkas för de som behöver reservdelar.

  – Hur gärna jag än vill går det inte säga något. Allt vänder så snabbt nu. Men vi försöker hålla våra serviceställen i Sverige öppna. Sedan följer vi utvecklingen timme för timme.

  I nuläget har det genomförts förhandlingar med IF Metall som innebär att dess omkring 300 medlemmar på företaget kan korttidspermitteras mellan 13 april till 21 juni.

  – Även övriga delar av verksamheten kommer att ses över men där är det inte förhandlat ännu, säger Annelie Persson.

  I går, torsdag, togs beslutet att alla bemanningsanställda ska lämna fabriken om en vecka, fredagen den 3 april.

  Relaterade artiklar

  Till toppen