Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september

  Kall och fuktig luft lättnad vid bränder

  Fler än 20 000 brandmän fortsätter att bekämpa bränderna i västra USA.

  Lite kyligare väder ger hopp om viss lättnad.

   Olivia Nunn från Molalla i Oregon hälsar på sin häst Winston som fått tillfällig uppstallning i Ridgefield. Familjen tvingades evakuera när skogsbranden närmades sig deras bostad och ranchen där de hade sina hästar uppstallade. Familjen har varit tillbaka till gården en gång för att se till sina fjäderfä som blev kvar: "Allt var rött, det var väldigt otäckt, säger Olivia Nunn.
  Olivia Nunn från Molalla i Oregon hälsar på sin häst Winston som fått tillfällig uppstallning i Ridgefield. Familjen tvingades evakuera när skogsbranden närmades sig deras bostad och ranchen där de hade sina hästar uppstallade. Familjen har varit tillbaka till gården en gång för att se till sina fjäderfä som blev kvar: "Allt var rött, det var väldigt otäckt, säger Olivia Nunn. FOTO: Alisha Jucevic

  Totalt är fler än 20 000 brandmän inblandade i släcknings- och räddningsarbetet. Totalt har 16 personer bekräftats omkomna i veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

  I både Oregon och Kalifornien befaras dödssiffran stiga.

  – Vi förväntar oss att det antalet kan stiga när vi kan återvända till områden som har eldhärjats av lågorna, säger Kaliforniens guvernör Gavid Newsom.

  Han säger att det rör sig om ett klimatnödläge, och att de som inte ser kopplingen till klimatförändringarna lever i förnekelse.

  – Debatten är över runt klimatförändringarna. Det är bara att komma till Kalifornien, se det med egna ögonen. Det är inte en intellektuell debatt, det går inte ens att diskutera längre, säger han enligt NBC.

  Vita huset meddelade på lördagen att president Trump reser till Kalifornien på måndag, enligt ett tweet från talespersonen Judd Deere ”kommer han att bli informerad om läget”.

   Luften runt farmen i Colton, Oregon, är tät av rök från skogsbränderna som hittills omfattat 400 000 hektar.i
  Luften runt farmen i Colton, Oregon, är tät av rök från skogsbränderna som hittills omfattat 400 000 hektar.i FOTO: SOPA Images

  Bättre väder

  Guvernörskollegan i granndelstaten Oregon i norr, Kate Brown, säger att delstaten bevittnar de förödande effekterna av klimatförändringar. Efter flera dagar med problematiskt väder anas nu en viss lättnad.

  – Vädersystemen som drivit på bränderna de senaste dagarna har äntligen brutits upp, säger hon vid en presskonferens och fortsätter:

  – Våra brandbekämpare säger att de märker det. Vi förväntar oss kallare luft, och fukt de kommande dagarna, vilket är goda nyheter.

   Det är knappt man kan se korna som betar för den tjocka rök som ligger tät vid gården i Mill City, Oregon.
  Det är knappt man kan se korna som betar för den tjocka rök som ligger tät vid gården i Mill City, Oregon. FOTO: Justin Katigbak

  Bränderna i Oregon har hittills omfattat drygt 400 000 hektar. Det kan jämföras med branden i Västmanland 2014 som omfattade drygt 13 000 hektar.

  – Vår luftkvalitet är värst i världen till följd av bränderna. Nästan överallt i delstaten kan du känna det, säger Brown.

  Avfärdar rykten

  Omkring en halv miljon människor befinner sig i så kallade evakueringszoner, som i sin tur delas upp i tre nivåer, där första nivån handlar om att packa nödvändigheter, den andra om att vara beredd på att ögonblickligen fly, och den tredje att faktiskt evakuera. Tiotusentals har tvingats att lämna sina hem.

  Systemet verkar ha skapat en viss förvirring för människor som omfattas av de första nivåerna.

  – Få inte panik, och försök inte lämna direkt. Vi måste se till att hålla vägarna öppna för de som är i de brådskande brandzonerna, säger Brown.

   Linda Newman jobbar som djurskyddskontrollant i Butte, Kalifornien. Tillsammans med Kari Zeitler från katastrofgruppen i North Valley, räddar de två åsnor och en häst som lämnats kvar när den så kallade Bear Fire drog fram genom Berry Creek.
  Linda Newman jobbar som djurskyddskontrollant i Butte, Kalifornien. Tillsammans med Kari Zeitler från katastrofgruppen i North Valley, räddar de två åsnor och en häst som lämnats kvar när den så kallade Bear Fire drog fram genom Berry Creek. FOTO: SHUTTERSTOCK

  Rykten har spridits att extremister tänt på bränderna, vilket polisen har avfärdat. Den federala polisen FBI uppmanar folk att sluta med ryktesspridningen.

  ”Konspirationsteorier och desinformation tar viktiga resurser i anspråk från lokala brandkårer och polismyndigheter som jobbar dygnet runt med att få de här bränderna under kontroll”, skriver FBI-befälet Loren Cannon i ett uttalande på Twitter.

   Däcken på den övergivna trailern på en öde parkering i Colton, Oregon, har helt smält ner i hettan när skogsbranden drog fram.
  Däcken på den övergivna trailern på en öde parkering i Colton, Oregon, har helt smält ner i hettan när skogsbranden drog fram. FOTO: SHUTTERSTOCK
   I stort sett ingenting återstår av George Cobles gård efter att branden drog fram i Mill City, Oregon. Nu hoppas man att kallare och fuktigare luft ska dra in och bidra till att dämpa bränderna.
  I stort sett ingenting återstår av George Cobles gård efter att branden drog fram i Mill City, Oregon. Nu hoppas man att kallare och fuktigare luft ska dra in och bidra till att dämpa bränderna. FOTO: John Locher

  Relaterade artiklar

  Till toppen