Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 januari

  Nytt medel mot granbarkborre blir okej att använda

  Skogsägare i Götaland och Svealand får dispens av Kemikalieinspektionen, och kan nu använda ett nytt medel för att bekämpa granbarkborren.

   Larver av granbarkborre. Arkivbild.
  Larver av granbarkborre. Arkivbild. FOTO: Mats P. Ostelius

  Under 2019 har angreppen av granbarkborren ökat och orsakat skador på närmare sju miljoner kubikmeter skog. Situationen bedöms inte bli bättre i år, vilket har gjort att Kemikalieinspektionen beviljat dispens på det nya medlet Typosan P306.

  ”Utifrån information om angreppen bedömer Kemikalieinspektionen att det finns en fara för skogsproduktionen eftersom angreppen gör att träden dör. Andra medel eller metoder att bekämpa angreppen av granbarkborre finns inte, säger Björn Isaksson, agronom på Kemikalieinspektionen”, i ett pressmeddelande.

  Läs mer: Södra: Granbarkborren ett allt större hot

  Då är Typosan okej att använda

  Typosan P306 fungerar som ett lockämne, som lockar till sig granbarkborrar genom sin lukt, som då kan fångas in i fällor.

  Medlet är inte produktgodkänt men Kemikalieinspektionen ger skogsägare i Götaland och Svealand dispens för att granbarkborren ska kunna bekämpas. Dispensen gäller i hela Götaland och Svealand från den 15 april till den 13 augusti 2020.

  Läs mer: Kampen mot granbarkborren utökasLäs också: Granbarkborrarna måste bekämpas

  Relaterade artiklar

  Till toppen