Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 december 2018

  ”Skogen en älskad krockkudde”

  – Ta på dig hjälmen! Jag hör att mitt tjatande mantra inte når fram till tonårssonen. Svaret är ett muttrande ”hmm” medan han skuttar ut. Genom köksfönstret ser jag honom, utan hjälm, susa i väg på sin racercykel. Men i dag kan jag andas ut. I 18-årspresent har August fått en ”Hövding”. En krage som vid kollision och fall löser ut över huvudet, precis som en krockkudde. Vart vill jag komma med detta? Jo – vi alla behöver en krockkudde, när något oförutsett händer. Inte minst landets hårt arbetande bönder.

  När vi nu ser de lägsta skördarna i mannaminne är det lätt att se mörkt på tillvaron. Ljuspunkterna må vara få, men för de som äger skog går det definitivt att hitta en. Under denna vinter kommer skogen att bli en räddande krockkudde för många torkdrabbade. Att vi nu har virkespriser som ligger på topp gör inte saken sämre. Vi är nog många som tar det för givet att skogen bara finns där. Men ur ett internationellt perspektiv är vi unika med våra mångbrukande fastigheter. Det räcker att gå till vårt grannland Danmark för att inse vår unika situation. Där får alla bönder ta hela torksmällen direkt, utan en skoglig utjämnande försäkring.

  Skogskonjunkturen har varit ovanligt synkroniserad, med toppriser för både massabruk och sågverk. En situation som nästan aldrig inträffar, vilket genererat höga priser på timmer och massaved. Men kom ihåg, inget varar för evigt. Nu syns signalerna om en avmattning på trävarumarknaden. Orderläget har dämpats, lagren av trävaror ökar och avverkning och barkborreskador driver timmerflödet. Självklart vet jag inte om fallet blir brant. Det enda jag vet är att trävarumarknaden aldrig står still. Antingen går den upp eller ned. Därför är rådet till er torkdrabbade lantbrukare som inte hunnit med att planera sin avverkning. Nu kan det vara hög tid att sondera läget för en virkesförsäljning.

  Även om min tanke går speciellt till de torkdrabbade, så gäller naturligtvis detta råd alla skogsägare. Du frågar dig då – hur vet Johan Freij att priserna kommer att gå ned? Svaret är – det vet jag inte. Det enda jag vet är att priserna är riktigt bra just nu och det kan ju vara en anledning god nog. Du är dessutom i gott sällskap, då avverkningsanmälningarna är på historiskt höga nivåer. Lycka till med kontrakteringen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen