Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 maj 2017

  Skog blir vall efter brand i kostall

  I vintras brann ladugården med ned hos Christer Johansson i Össlöv och 65 djur brann inne. Nu startar han om och dubblar verksamheten.

   Christer Johansson planerar en ny lösdrift för 70-80 mjölkkor med robot och plats för rekryteringsdjur. Arkivbild.
  Christer Johansson planerar en ny lösdrift för 70-80 mjölkkor med robot och plats för rekryteringsdjur. Arkivbild.

  – Till 99 procent blir det mjölk igen. Fast jag har inte skrivit på några papper än, säger han till Smålänningen.

  10 miljoner tänker han investera för att bygga upp ett nytt större kostall med mjölkrobot och en dubbelt så stor mjölkbesättning. En bra försäkring gör att han har möjlighet att bygga upp verksamheten igen.

  Den vall som räckte förut måste utökas för att ge foder till det ökade antalet djur. Han har därför planerat att avverka granskog på ett område om 10 hektar och nyodla vall på marken.

  Inte lågbudget

  Den nya verksamheten är genomtänkt. Kostallet ska förutom mjölkkor, även ha plats för rekryteringsdjur, och ska vara enkel att sköta. Det blir en lösdrift en bit bort från platsen där det gamla stallet stod.

  – Det blir inget lågbudgetbygge. För tanken är att en person ska kunna köra och sköta det. Och då kräver det att man kostar på lite mer än vanligt.

  Verksamheten beräknas vara i gång igen till nyår och Christer Johansson har beräknat att gården kommer att producera cirka 2000 kilo mjölk per dag. Att mjölkpriserna lämnar en del övrigt att önska verkar inte bekymra.

  – Nej, jag har inte tvekat. Det är en produktion jag kan och jag var nöjd och belåten med produktionen tidigare. Och jag tror på mjölken även om priset går upp och ner, säger han till Smålänningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen