Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj 2016

  Skatteverkets nya krav på fäboden

  Skatteverket ger sig inte. Karl-Tövåsens fäbod måste ha ett kassaregister. Nu föreslås ett dieseldrivet elverk som kan ladda kassaapparaten.

   Det har gått prestige i frågan menar Tin Gumuns om Skatteverkets krav på kassaapparat på fäboden.
  Det har gått prestige i frågan menar Tin Gumuns om Skatteverkets krav på kassaapparat på fäboden. FOTO: Ann Lindén

  Tin Gumuns driver fäboden i Vikarbyn utanför Rättvik. Hon, liksom många andra småföretagare, drabbades av reglerna om krav på kassaregister om företaget omsatte 170 000 kronor på årsbas.

  För Tin Gumuns var det dock ett problem – på fäboden finns varken elektricitet eller mobiltäckning. Därför åberopade hon om undantag för särskilda förhållanden. Skatteverket har dock framhärdat och med hjälp av LRF har Tin Gumuns drivit frågan till kammarrätten.

  I en debattartikel i Dalarnas Tidning ifrågasätter hon själv nyttan med målet.

  ”Jag kan inte förstå proportionerna detta har tagit. Hur många kassaapparater eller kontrollanter de än skickar på mig så kommer inte min fäbodverksamhet att rädda upp ekonomin i någon stadskassa.”

  Ladda med solpaneler

  Skatteverket har tidigare föreslagit att hon skulle kunna åka hem och ladda kassan över natten eller klä taken på de gamla byggnaderna med solpaneler.

  ”Deras senaste drag är att jag skall investera i ett dieseldrivet elverk, som ska stå och gå i åtta timmar per dygn för att ladda kassaapparaten.”

  Vitt och ärligt

  Hur det går nu när det åter är dags att flytta upp till fäboden, är oklart. Än finns inget avgörande i kammarrätten utan parterna yttrar sig för närvarande i ärendet.

  ”Vid det här laget går jag runt bland djuren med en ganska märklig känsla, jag tror jag nu helt förlikat mig med min nyvunna kriminalitet. Hade jag ”svartat” min kassa hade aldrig fått upp ögonen för verksamhet. Nu redovisade jag allt, vitt och ärligt, för att vinna ett gott samvete.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen