Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 februari

  Skatteverket om den svarta vedsektorn

  Skatteverket har inte tittat speciellt på vedmarknaden någon gång, men ser liknande fenomen i andra branscher.

  – När det kommer in företag som inte följer reglerna och inte betalar skatt så får man situationen att det blir oseriöst, och de som är seriösa får svårt att konkurrera, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

  Varför uppstår den här typen av svarta marknader?

  – I det här fallet har du ju en privatperson som är slutkund och det skapar ju säkert incitament. De vill så klart ha så lågt pris som möjligt, och slutkunden kan ju inte straffas.

  I andra branscher där man fått indikationer på att det skett mycket svartarbete har det vidtagits olika åtgärder. För byggrenoveringar infördes ROT-avdrag, för hushållsnära tjänster RUT-avdrag och i vissa branscher finns krav på personalliggare. Ofta har dessa åtgärder tagits fram i samarbete med branschorganisationer efter att seriösa företag i branscherna slagit larm.

  – Vi är ju jätteintresserade av att samverka med branscher för att komma åt ett problem. Vi behöver draghjälp för att motverka fusket.

  LÄS OCKSÅ: Hård svartkonkurrens i vedbranschen

  Till toppen