Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 april

  Skatteverket backar – de får stöd för solceller

  I mars sa Skatteverket nej till skattereduktion för solceller på tre jordbruksfastigheter i Värmland.

  När ATL ringde och ställde frågor i april ändrades reglerna.

  – Helt otroligt, säger Kjell Gustafsson som nu får drygt 20 000 kronor i stöd.

   Att ladda batteriet till fyrhjulingen från ett eluttag på ekonomibyggnaden skulle kosta Kjell Gustafsson drygt 20 000 kronor i utebliven grön skattereduktion. Men Skatteverket insåg att det var orimligt och ändrade reglerna.
  Att ladda batteriet till fyrhjulingen från ett eluttag på ekonomibyggnaden skulle kosta Kjell Gustafsson drygt 20 000 kronor i utebliven grön skattereduktion. Men Skatteverket insåg att det var orimligt och ändrade reglerna. FOTO: Börge Nilsson

  Kjell Gustafsson på gården Lycka i Brevik, Åmotfors sätter i kontakten till batteriladdaren i eluttaget på uthusväggen för att ladda sin fyrhjuling.

  Att han laddar fyrhjulingen i ekonomibyggnaden innebar i mars att han inte skulle få skattereduktion för de 40 solceller som väntar på att monteras upp på taket på hans privatbostad.

  Nu i april så får han det ändå. Men vi ska ta det från början.

  Allt startade med att medlemmar i Breviks bygdeförening pratade om att skaffa solceller ihop. Sex bybor tog in offerter tillsammans. Tre av dem bor på fastigheter som är taxerade som jordbruksfastigheter men bedriver inte aktiv näringsverksamhet på gårdarna.

  Kjell Gustafsson äger 105 hektar skog och tomtmark och ska ha sina solceller på huset. Hans granne Ingemar Gustavsson, med fyra hektar mark, ska ha dem på ett garage.

   Byns slaktbod i Brevik är fylld av 240 solceller som ska monteras upp på sex fastigheter. Ingemar Gustavsson ska ha 40 paneler på sitt tak.
  Byns slaktbod i Brevik är fylld av 240 solceller som ska monteras upp på sex fastigheter. Ingemar Gustavsson ska ha 40 paneler på sitt tak. FOTO: Börge Nilsson

  Avtalet med leverantören Nordic Solar var redan klart. Alla räknade med att den skattereduktion på 15 procent för grön teknik som infördes vid nyår skulle gälla.

  Men när leverantören kollade med Skatteverket blev det nej för de tre jordbruksfastigheterna.

  I den rättsliga vägledning som handläggaren lutade sig mot stod det tydligt att all el som produceras av solen bara får komma privatbostaden till godo. Skrivningen tillät inte en utelampa på ekonomibyggnaden, inte en motorvärmare i traktorn och inte batteriladdning till fyrhjulingen. Då blev det ingen skattereduktion.

  Enda möjligheten skulle vara att ha två elabonnemang med var sin elmätare.

  – Det såg jag som en ren diskriminering av oss som bor på landet. Våra hus är ju som vanliga villafastigheter även om de är taxerade som jordbruk, säger Kjell Gustafsson som själv är pensionerad journalist på SVT Värmland.

   Kjell Gustafsson.
  Kjell Gustafsson. FOTO: Börge Nilsson

  Myndigheten ändrade sig

  Men när ATL och hans gamla kollegor på SVT Värmland ringde Skatteverket och frågade om det verkligen stämde att det krävdes två elmätare, så ändrade sig myndigheten.

  Den 7 april ringde Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos upp ATL och berättade om ändringen.

  – Det stod ju så kategoriskt på vår webbplats att man måste ha två elmätare. Det blir ju helt sjukt om man inte har någon verksamhet, säger hon.

  Både den nya och den gamla skrivningen är nu publicerade på webben. Enligt den nya rättsliga vägledningen ska elen ”i princip” enbart komma privatbostaden till godo. Men upp till fem procent får nu användas i näringsdelen ”exempelvis för belysning i ekonomibyggnader som används som förråd av ägaren”.

  – Då klarar sig alla de här som har en bil eller en skottkärra eller fyrhjuling eller vad de nu har i ekonomibyggnaden. Man kan tända och släcka sin lampa i vedboden, det ryms inom de fem procenten, säger Pia Blank Thörnroos.

  Hon bekräftar också att skälet till ändringen är frågorna från ATL och SVT Värmland.

  – Ja, det var väldigt bra att det här kom upp för det blev ju alldeles för fyrkantigt. Men så är det med nya regler, de måste tolkas och det tar alltid tid med ny lagstiftning.

  För den som verkligen bedriver näringsverksamhet på sin gård är det likadant som tidigare. Skattereduktionen ges bara för den el som används i privatbostaden.

  – Där behöver man två elmätare, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

   Grannarna Ingemar Gustavsson och Kjell Gustafsson i Brevik, Åmotfors, har beställt solceller till sina tak. Först skulle de inte få den nya skattereduktionen på 15 procent. Då ändrade sig Skatteverket. Nu får de avdrag.
  Grannarna Ingemar Gustavsson och Kjell Gustafsson i Brevik, Åmotfors, har beställt solceller till sina tak. Först skulle de inte få den nya skattereduktionen på 15 procent. Då ändrade sig Skatteverket. Nu får de avdrag. FOTO: Börge Nilsson

  Fakta: Ny tolkning av reglerna

  Om du inte bedriver aktiv näringsverksamhet på jordbruksfastigheten du bor på gäller från den 7 april en ny tolkning av reglerna för grön skattereduktion.

  Skattereduktion kan även medges för installation av solceller på en privatbostad som ligger på en jordbruksfastighet även om själva solcellsanläggningen placeras på taket till en ekonomibyggnad, ett komplementhus eller på tomtmark i nära anslutning till småhuset. Förutsättningen är att installationen är placerad på en byggnad eller mark som ägs av den som yrkar skattereduktionen. Installationen ska vara hänförlig till småhuset vilket innebär att den el som produceras i anläggningen i princip enbart ska komma småhuset (privatbostaden) till del. Om den egenproducerade elen endast i ringa omfattning, högst fem procent av den totala produktionen, används i näringsdelen exempelvis för belysning i ekonomibyggnader som används som förråd av ägaren kan den egenproducerade elen anses enbart komma småhuset till del.”

  Källa: Skatteverket

  ATL TV: Hybridpaneler ger både el och värme (från 2018)

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen