Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli

  Miljonbelopp för ekobrottsdömd lantbrukare

  En lantbrukare dömdes tidigare i år för inblandning i en ekobrottshärva. Nu får han betala skattetillägg till Skatteverket på över en miljon kronor.

   Enligt Skatteverket har lantbrukaren varit ledande i en kedja med utstuderade momsbedrägerier.
  Enligt Skatteverket har lantbrukaren varit ledande i en kedja med utstuderade momsbedrägerier. FOTO: Mostphotos

  2017 anmäldes ett företag av Skatteverket till Ekobrottsmyndigheten på grund av brottsmisstankar. Det visade sig att företaget var del av en större ekobrottshärva och i juni dömdes två lantbrukare i södra Sverige för sin inblandning.

  Nu har Skatteverket beslutat om skattekrav för den ena lantbrukarens bolag. Det rör sig om miljonbelopp.

  Utstuderade bedrägerier

  Enligt Skatteverket har lantbrukaren varit ledande i en kedja med utstuderade momsbedrägerier. Olika skenföretag har löst av varandra och köpt in varor momsfritt från andra länder i Europa. Produkterna har sedan sålts vidare till lantbrukarens bolag där han dragit av skatt för ingående moms. Främst har det rört sig om majs från Polen, men även jordbruksmaskiner har köpts in.

  Mannen dömdes i tingsrätten för bokföringsbrott och skattebrott. Påföljden blev en villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst, samt ett treårigt näringsförbud. Nu behöver hans bolag också betala in över en miljon kronor extra i mervärdesskatt och skattetillägg.

  Det sammanlagda skattekravet är på 1 035 696 kronor och inkluderar ytterligare moms och skattetillägg för åren 2017-2018.

  Relaterade artiklar

  Till toppen