Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juni 2016

  Skatten på bekämpningsmedel ska utredas

  Nu ska en eventuell ändring av skatten på bekämpningsmedel utredas. Ett slag i luften som bara fördyrar för odlarna menar LRF:s Helena Jonsson.

   Ett slag i luften som bara innebär en fördyring anser LRF om en eventuell förändring av skatten på bekämpningsmedel.
  Ett slag i luften som bara innebär en fördyring anser LRF om en eventuell förändring av skatten på bekämpningsmedel. FOTO: Kjell-Arne Larsson

  Regeringen vill att utredningen ska analysera om det finns ett behov av ändring av skatten utifrån de ändringar som gjorts inom EU-rätten samt med hänsyn till utvecklingen av bekämpningsmedel och hanteringen av medlen sedan skatten infördes.

  LRF:s ordförande Helena Jonsson har tidigare motsatt sig en förändring. I en debattartikel säger hon bland annat en ändring av skatten inte skulle ge någon effekt. För flera växtskyddsproblem i svenskt jordbruk finns bara oftast ett enda fungerande växtskyddsmedel menar Helena Jonsson.

  ”En ändrad bekämpningsmedelsskatt skulle inte få någon styrande effekt utan bara bli ett slag i luften som fördyrar för odlarna”, säger Helena Jonsson.

  Utöver skatten på bekämpningsmedel ska utredaren också se över behovet av att beskatta hälso- och miljöfarliga ämnen. Regeringen vill att uppdraget redovisas senast den 31 december 2017.

  Relaterade artiklar

  Till toppen