Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2018

  Skärpta krav för sprängarbeten

  Snart kan det bli betydligt svårare för lantbruk och mindre entreprenadföretag att utföra enklare sprängningar själva. Reglerna kring sprängarbeten ses över och nya regler föreslås träda ikraft den 1 juni nästa år.

  Entreprenörer, lantbrukare och andra som bara behöver spräcka en sten eller stubbe nu och då, har klarat sig med en enklare utbildning. Med dessa undantag har man kunnat använda krutdrivna sprängpatroner, som inte har lika kraftig sprängverkan som dynamit. Dessa undantag föreslås nu försvinna. I stället ska alla som gör sprängningar ha samma grundkompetens.

   Teknikutveckling. De krutdrivna patronerna kunde tidigare bara skjutas i ett hål åt gången, men har blivit mera avancerade. ARKIVBILD
  Teknikutveckling. De krutdrivna patronerna kunde tidigare bara skjutas i ett hål åt gången, men har blivit mera avancerade. ARKIVBILD FOTO: Hans Dahlgren

  Den som spränger ska också ha en kompletterande utbildning och erfarenhet för just den typen av sprängningar personen jobbar med.

  – Med sprängning räcker det ju att man slarvar en gång, det kan också vara den sista. Så det är motiverat att vi har höga krav. Det är ju inte heller bara en själv man sätter i fara, säger Jens Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

  Mer avancerade laddningar

  En av orsakerna till de nya kraven är att de enklare krutdrivna laddningarna som omfattas av undantagen har blivit tekniskt mera avancerade. När de kom gick det bara att spränga en laddning i ett hål åt gången. Risken för blindgångare, så kallade dolor, var därför minimal.

   Skärpning. Kraven för att utföra sprängningsarbeten, även av enklare typ, kommer sannolikt att skärpas nästa år enligt ett förslag från Arbetsmiljöverket. ARKIVBILD
  Skärpning. Kraven för att utföra sprängningsarbeten, även av enklare typ, kommer sannolikt att skärpas nästa år enligt ett förslag från Arbetsmiljöverket. ARKIVBILD FOTO: Hans Dahlgren

  Tekniken har utvecklats och nu går de att seriekoppla och utlösas elektriskt, och kan därför användas till mera avancerade sprängningar. Det blir då också svårare att avgöra om alla laddningar exploderat.

  – Vi ser ju att det är ett antal allvarliga olyckor även i den gruppen. Kanske mer där än i de andra. Och nu när gränsen har suddats ut mellan de här två teknikerna så är det inte rimligt att undanta en teknik från säkerhetskraven.

  Totalt har enligt Arbetsmiljöverket omkring 8000 personer gått den förenklade endagsutbildningen för den typen av sprängämnen.

  Svårt att bedöma konsekvenser

  Hos Royex Scandinavia, som säljer en av få krutdrivna sprängsystem och även har utbildningar för dessa, har man än så länge svårt att bedöma konsekvenserna. Men om alla ska ha samma grundkrav försvinner sannolikt deras endagsutbildning.

  – Man vet inte exakt vad som sker om ett år men allt verkar peka på det. Sedan verkar det bli krångligare att ta sprängkort. Så jag brukar rekommendera dem som vill ha sprängarkompetens att skaffa det nu, säger försäljningschef Knut Lönnberg.

  Enligt konsekvensutredningen är det just mindre företag som jobbat under undantagen som påverkas mest. Men Jens Åhman tror också att förändringen kan innebära nya affärsmöjligheter för den som uppgraderar sin sprängutbildning.

  – Jag tror det är en stor möjlighet för ett litet företag att kunna få uppdrag om man har den extra kompetensen.

  LÄS MER: Brandfara stoppar skytteLÄS MER: JAS-plan till skogsbranden i Älvdalen

  Det här är förslaget

  De två tidigare nivåerna på sprängkort, A och B, slopas, men tidigare tagna kort av den typen ska gälla i tio år. Försvinner gör även undantagen för krutdrivna patroner för enklare sprängningar.

  Vid alla sprängningsarbeten ska det finnas en ansvarig sprängarbas. Alla som spränger ska alltså ha samma dokumenterade grundkompetens. Den kontrolleras med ett kunskapsprov. Dessutom ska personen ha utbildning och praktik på den typ av sprängarbeten den ska jobba med.

  Exakt hur utbildningarna utformas är oklart men kommer att vara upp till de utbildande organisationerna att avgöra.

  Ett nytt kunskapsprov ska göras vart tionde år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen