Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars

  Skärpta kontroller av djurtransporter

  Länsstyrelsen i Skåne ökar sina kontroller av djurtransporter under hela 2021.

   Det är alla typer av djurtransporter som infattas i satsningen, bland annat djurtransporter till slakterier. Arkivbild.
  Det är alla typer av djurtransporter som infattas i satsningen, bland annat djurtransporter till slakterier. Arkivbild. FOTO: Anders Ingvarsson

  Det är många djur som transporteras i Skåne. Nu vill Länsstyrelsen få grepp om vilka brister som finns när djuren körs på vägarna.

  Projektet har varit i gång i ungefär en månad och hittills har ett 50-tal fordon kontrollerats. Och fler ska det bli:

  – Vi kontrollerar alla sorters djur, en större del gäller lantbrukets djur. Målet är att göra så många kontroller som möjligt, säger djurskyddsinspektören Sonia Ögren Kull som arbetar heltid med projektet under året.

  Först var tanken att projektet främst skulle riktas mot djur som förs in i Sverige, men eftersom gränserna stängts gjordes planen om.

  ”Gristransportörerna har skött sig väldigt bra”

  Flera av kontrollerna kommer att göras vid avlastning på slakterier, än så länge har fordon med grisar och nötkreatur inspekterats. Inspektörerna granskar bland annat fordonets skick, att djuren har tillräckligt med utrymme och att alla papper finns på plats vid kontrolltillfället.

  – Hittills har gristransportörerna skött sig väldigt bra, de har varit väl lastade och för det mesta haft all dokumentation. Nöttransportörerna har haft lite sämre dokumentation och mer överbeläggning. De har inte heller blivit lika kontrollerade de senaste åren så det var väntat, säger Sonia Ögren Kull.

   Länsstyrelsen vill få mer kunskap om vad det finns för brister vid djurskyddskontroller.
  Länsstyrelsen vill få mer kunskap om vad det finns för brister vid djurskyddskontroller. FOTO: TT

  Syftet med satsningen är att få mer kunskap om var bristerna är stora och var fler kontroller behövs. Två djurskyddsinspektörer jobbar heltid med projektet, dessutom är två länsveterinärer och ytterligare två djurskyddsinspektörer engagerade.

  – Djurtransporter är ett av de områden där djuren väldigt lätt kan fara illa, säger länsveterinär Leif Felton vid djurskyddsenheten till ATL.

  Han fortsätter:

  – Vi har mycket kontakter med näringen och diskussioner om hur vi gemensamt och med transportörerna ska få till ett så gott djurskydd som möjligt. Där finns en pågående dialog.

  LÄS OCKSÅ: Boskapsskepp fast i ökenhettanLÄS OCKSÅ: Så moderniserar HK Scan djurtransporterna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen