Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 mars

  Skarp kritik mot Jordbruksverkets veterinära service

  Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Jordbruksverkets genomförande av sitt uppdrag att säkerställa tillgång till veterinär service i hela landet året om.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Stina Stjernkvist/TT

  Riksrevisionen presenterade i veckan sin rapport ”Jordbruksverkets arbete med att säkerställa tillgång till veterinär service”.

  Granskningen avser inte bedöma hur den veterinära verksamheten bedrivs i praktiken utan fokus ligger på hur Jordbruksverkets uppdrag genomförs och följs upp, vilket inkluderar verksamheten vid Distriktsveterinärerna.

  Och kritiken mot myndigheten är skarp.

  Riksrevisionen menar att Jordbruksverket är passiv i sitt uppdrag när det gäller vård för djur i hela landet dygnet runt. Granskningen visar också att regeringen inte har följt upp om verksamheten sköts så som riksdagen beslutade 2009, vilket gör att rapporten pekar på brister i både styrning och uppföljning.

  Enligt Riksrevisionsverket lyckas Jordbruksverket heller inte se till så att konkurrensneutralitet upprätthålls så som det borde.

  Bör följa upp tillgång på personal

  Riksrevisionen har i rapporten radat upp ett antal rekommendationer till Jordbruksverket.

  Bland annat att myndigheten bör se till att distriktsmottagningarna endast är etablerade där det krävs för att säkerställa tillgången till veterinärservice i hela landet.

  Jordbruksverket rekommenderas även att regelbundet följa upp och analysera tillgång och efterfrågan på djurhälsopersonal.

  Välkomnar rapport

  I ett pressmeddelande som kommenterar rapporten skriver Jordbruksverket att de välkomnar de slutsatser och rekommendationer som Riksrevisionen kommit fram till.

  Men myndigheten understryker att granskningen avser dokumentation och uppföljning, inte den praktiska verksamheten:

  ”Vår bedömning är att vi trots en rad utmaningar klarar att trygga behovet av djursjukvård över landet”, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin i pressmeddelandet.

  Hon menar också att konkurrens på likartade villkor upprätthålls på den veterinära marknaden och lyfter att Distriktsveterinärernas verksamhet är oerhört viktig för att hela Sverige ska ha en bra djurvälfärd.

  Här kan du läsa Riksrevisionens rapport.LÄS ÄVEN: Veterinärbrist leder till psykisk ohälsa och avhoppLÄS MER: Veterinärbrist gör att distriktsmottagning stängerLÄS OCKSÅ: Larm om veterinärbristLedare: Ställ krav på nya veterinärer

  DISTRIKTSVETERINÄRERNA

  Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och en garanti för att det finns tillgång till veterinär service dygnet runt, året om. Distriktsveterinärerna är också en operativ veterinärresurs vid utbrott av smittsam sjukdom.

  Sverige har ett mycket starkt åtagande gällande tillgång till djursjukvård jämfört med många andra länder inom EU. Jordbruksverket har som myndighet ansvar för att det finns veterinärvård och Distriktsveterinärerna är den del av Jordbruksverket som utför de tjänster som efterfrågas. Distriktsveterinärerna är en egen verksamhetsgren inom Jordbruksverket.

  Källa: Distriktsveterinärerna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen