Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2016

  Skånskt bolag sålde tyskt kött som svenskt

  Livsmedelsverket har åtalsanmält ett charkuteri- och slaktbolag för att ha sålt 21 ton tyskt svinkött utan att ange ursprunget. Livsmedelsverket upptäckte det efter att de kontaktats av ett företag som köpt kött av bolaget. Stämplar visade att köttet var tyskt, men det skånska bolaget uppgav att det var svenskt.

  FOTO: Mostphotos

  Livsmedelverket bestämde sig för att göra en uppföljande kontroll av köttbolaget. Bolagets egen dokumentation visade att de tagit emot 21 ton tyskt svinkött mellan januari och april i år. Uppgiften om ursprungsland följde inte med när bolaget sålde köttet vidare som fryst, kylt och färskt, uppger Livsmedelsverket.

  Arbetet med spårbarhet

  Karin Cerenius är områdeschef på Livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket. Hon berättar att de arbetar mer med spårbarhet än tidigare och att det kan komma flera fall av den här typen.

  – Det här kom in som ett tips till oss och det handlar om en stor mängd kött som spritts till flera återförsäljare under en längre tid, säger hon.

  Rör det sig om misstag eller slarv?

  – Vi kan bara konstatera att det här företaget har lämnat felaktiga uppgifter. Det är inte vår sak att bedöma ifall de har haft ett uppsåt. Vi kan bara se att ett fel har begåtts, säger hon.

  En tillsynsmyndighet är skyldig att åtalsanmäla om de misstänker brott mot livsmedelslagen eller miljöbalken. Ärendet har nu lämnats över till en åklagare.

  ”Inte överens”

  När ATL får tag i en av ägarna till det skånska köttföretaget säger denne att de har bestridit innehållet i Livsmedelsverkets åtalsanmälan.

  – Vi är inte riktigt överens om innehållet i rapporten och tycker att de har råtolkat det. Det är konstigt att Livsmedelsverket går ut med det här innan utredningen är klar.

  Erkänner fel

  Ägaren medger också att de har gjort fel, men inte att det rör sig om så stora mängder kött.

  – Vi vet om att vi har gjort fel och det står vi för, men vi har inte levererat 21 ton tyskt kött som svenskt till svenska kunder. Vi inväntar den pågående utredningen och vill inte strö salt i såren, säger en av ägarna.

  Det tyska köttet var dock slaktat på EU-godkända anläggningar i Tyskland och köttet klassades inte som hälsofarligt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen