Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 oktober 2019

  Anrik skånsk fruktgård till salu för 35 miljoner

  Gården Orelund 1 i Rörum, Simrishamns kommun i Skåne söker ny ägare. Här bedrivs en av Skånes största verksamheter inom äpplen och päron och med frukt- och bärodling på 30 hektar kan gården bli din för 35 miljoner kronor.

  – Verksamheten har ett fantastiskt förädlingsvärde och omsätter lika många miljoner som gården har hektar, säger ansvarig mäklare Dag Magnusson.

   Gården Orelund 1 i Rörum, Simrishamns kommun, är till salu för 35 miljoner kronor.
  Gården Orelund 1 i Rörum, Simrishamns kommun, är till salu för 35 miljoner kronor. FOTO: Skånegårdar

  Gårdens areal uppgår till totalt 35 hektar, varav 30 hektar med planterade fruktträd och buskar. Hela arealen har nedgrävd bevattning som sker från borrad brunn.

  – Det är en oerhört välutnyttjad mark. Verksamheten har ett fantastiskt förädlingsvärde och omsätter lika många miljoner som gården har hektar, säger ansvarig mäklare Dag Magnusson på Skånegårdar.

  Gården, vars prislapp är 35 miljoner kronor, ligger mitt i äppel- och fruktriket i Rörum på Österlen och har en egen strand.

  – Det är ett optimalt klimat för frukt och bärodling och gården är mycket välskött. Varumärket Orelund är välkänt och det har familjen byggt upp under tre generationer, säger Dag Magnusson.

   ”Det är ett optimalt klimat för frukt och bärodling och gården är mycket välskött. Varumärket Orelund är välkänt och det har familjen byggt upp under tre generationer”, säger ansvarig mäklare Dag Magnusson.
  ”Det är ett optimalt klimat för frukt och bärodling och gården är mycket välskött. Varumärket Orelund är välkänt och det har familjen byggt upp under tre generationer”, säger ansvarig mäklare Dag Magnusson. FOTO: Skånegårdar

  Med anor från 1892

  Försäljningen av den välkända fruktgårdens har väckt uppmärksamhet och i en intervju med lokaltidningen Ystads Allehanda berättar nuvarande ägaren John Orelind att hans farfar startade odlingen 1892 när han ympade sin första vildapel och upptäckte att klimatet i regionen är väl lämpat för fruktodling. Själv har John Orelind tillsammans med sin fru drivit gården i över 50 år.

   Fastigheten omfattar 30,7 ha åkermark med stödrätter varav 29 ha upptas av frukt- och bärodling.
  Fastigheten omfattar 30,7 ha åkermark med stödrätter varav 29 ha upptas av frukt- och bärodling. FOTO: Skånegårdar

  – Vi är över 70 båda och känner att det är dags att göra något annat. Vi har stött och blött hur vi ska göra inom familjen. Nu har vi kommit fram till att det är sälja vi ska, säger John Orelind till tidningen med tillägget:

  – Fast jag hade gärna fortsatt i 50 år till.

   Gårdsbyggnaderna, som är mycket välskötta, är uppförda omkring 1869 med vissa tillbyggnader på 1940-talet.
  Gårdsbyggnaderna, som är mycket välskötta, är uppförda omkring 1869 med vissa tillbyggnader på 1940-talet. FOTO: Skånegårdar

  Tillsammans har paret vidareutvecklat verksamheten ordentligt under de drygt 50 år de drivit verksamheten, bland annat med ”en omfattande tomatodling, odling av gurka och paprika, en jordgubbsodling samt en gårdsbutiksrörelse, Gröna butiken på Orelund, där gårdens produkter utgör huvuddelen av försäljningen”, enligt prospektet hos mäklaren.

   Den årliga produktionen ligger på 900 ton frukt och utav detta är 700 ton äpple.
  Den årliga produktionen ligger på 900 ton frukt och utav detta är 700 ton äpple. FOTO: Skånegårdar

  Fokus på äpplen och päron

  Äpplen är det stora på gården och marken består av cirka 20,5 hektar äppelodling med 14 olika äppelsorter. De stora sorterna är Karin Schneider, Aroma, Rubinola och Discovery som står för ca 60 procent av produktionsvolymen. På andra plats sett till areal kommer päronodlingen som tar upp cirka 5,5 hektar med sorterna Clara Friis, Carola och Conference. Utöver detta odlas också körsbär, hallon och plommon. Den årliga produktionen ligger på 900 ton frukt och utav detta är 700 ton äpple.

   De stora sorterna är Karin Schneider, Aroma, Rubinola och Discovery som står för ca 60 procent av produktionsvolymen.
  De stora sorterna är Karin Schneider, Aroma, Rubinola och Discovery som står för ca 60 procent av produktionsvolymen. FOTO: Skånegårdar

  Havsnära läge

  Gårdsbyggnaderna, som är mycket välskötta, är uppförda omkring 1869 med vissa tillbyggnader på 1940-talet. Mansgårdsbyggnaden i söder har kontor, garage och förråd i östra längan, lager och förråd i norra längan med inkörsport till stenlagd gårdsplan samt kyllager och uterum i västra längan.

   Mansgårdsbyggnaden i söder har kontor, garage och förråd i östra längan, lager och förråd i norra längan med inkörsport till stenlagd gårdsplan samt kyllager och uterum i västra längan.
  Mansgårdsbyggnaden i söder har kontor, garage och förråd i östra längan, lager och förråd i norra längan med inkörsport till stenlagd gårdsplan samt kyllager och uterum i västra längan. FOTO: Skånegårdar

  Fruktodlingen har också egen butik, växthus, strandtomt, sjöbod och makalös ”ålabod” med inredd yta på cirka 48 kvadratmeter. Boden som är uppförd 1910 har fantastiskt läge precis vid vattnet med utsikt från Stenshuvud till Vik.

   2001 startade man en gårdsbutiksrörelse, Gröna butiken på Orelund, där gårdens produkter utgör huvuddelen av försäljningen.
  2001 startade man en gårdsbutiksrörelse, Gröna butiken på Orelund, där gårdens produkter utgör huvuddelen av försäljningen. FOTO: Skånegårdar

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen